Reuniune de urgență a Consiliului ONU, după violențele de pe străzile din Iran. Autoritățile au arestat copii și răniții se tem să meargă la spital
Iranul se află într-o „criză a drepturilor omului în toată regula”, în timp ce autoritățile iau măsuri drastice împotriva disidenților anti-regim, potrivit lui Volker Turk, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.
Turk a cerut „procese de investigare independente, imparțiale și transparente” privind încălcările drepturilor omului în Iran, în timpul unei sesiuni speciale a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de joi.
Republica Islamică a fost cuprinsă de un val de proteste antiguvernamentale declanșate de moartea lui Mahsa Amini, o iraniană kurdă în vârstă de 22 de ani, reținută de poliția pentru moralitate în septembrie, care ar fi fost reținută pentru că nu și-a purtat hijab-ul în mod corespunzător.
„Protestatarii răniți se tem să meargă la spital”
De atunci, autoritățile au declanșat o represiune mortală împotriva demonstranților, fiind raportate cazuri de detenție forțată și abuzuri fizice care au vizat grupul minoritar kurd din țară. Într-o investigație recentă a CNN, mărturii secrete au dezvăluit violențe împotriva protestatarilor, inclusiv a băieților, în centrele de detenție din Iran de la începutul tulburărilor.
Forțele de securitate ar fi răspuns la proteste prin utilizarea forței letale împotriva demonstranților neînarmați și a trecătorilor care nu reprezentau „nicio amenințare”, a declarat Turk în fața Consiliului celor 47 de state membre de la Geneva.
Peste 14.000 de persoane, inclusiv copii, au fost arestate în legătură cu protestele, potrivit lui Turk. El a precizat că cel puțin 21 dintre acestea riscă în prezent pedeapsa cu moartea, iar șase au primit deja sentințe de condamnare la moarte.
Revolta națională fără precedent a cuprins peste 150 de orașe și 140 de universități din toate cele 31 de provincii din Iran, a adăugat Turk.
„Am primit rapoarte potrivit cărora protestatarii răniți se tem să meargă la spital din cauza riscului de a fi arestați de forțele de securitate”, a spus el.
„Sunt alarmat de rapoartele potrivit cărora chiar și copiii suspectați că au participat la proteste sunt arestați la școală, sute de studenți au fost convocați pentru interogatoriu, amenințați sau li s-a suspendat parțial accesul în campusurile universitare.
Îi îndemn pe cei care dețin puterea în Iran să respecte pe deplin libertățile fundamentale de exprimare, asociere și întrunire.”
Iran: Reuniune „îngrozitoare și rușinoasă” a consiliului ONU
Teheranul a condamnat cu vehemență reuniunea de urgență „îngrozitoare și rușinoasă” a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, chiar în momentul în care Ministerul iranian de Externe a anunțat înființarea unui comitet național pentru a investiga decesele legate de mișcarea de protest.
Adjunctul vicepreședintelui pentru femei și afaceri familiale din Iran, Khadijeh Karimi, care a reprezentat Iranul la sesiunea de joi, a condamnat decizia „motivată politic” a Germaniei de a convoca sesiunea, descriind-o drept „o manevră orchestrată pentru motive ascunse”.
Țări precum Germania, Marea Britanie și Franța nu au „credibilitatea morală de a predica altora despre drepturile omului și de a solicita o sesiune specială privind Iranul”, a declarat Karimi.
Ea a apărat, de asemenea, comportamentul forțelor de securitate iraniene și a declarat că guvernul a luat „măsurile necesare” după moartea „nefericită” a lui Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliției moralității.
Răspunsul violent al forțelor de securitate iraniene față de protestatari a zdruncinat legăturile diplomatice dintre Teheran și liderii occidentali.
Casa Albă a impus miercuri ultima rundă de sancțiuni împotriva a trei oficiali din regiunea kurdă a Iranului, după ce secretarul american Antony Blinken s-a declarat „foarte îngrijorat de faptul că autoritățile iraniene ar fi intensificat violența împotriva protestatarilor”.
În timpul unui interviu acordat joi postului de televiziune indian NDTV, ministrul adjunct de externe iranian Ali Bagheri Kani a declarat că puterile străine intervin în afacerile interne iraniene și creează „narațiuni false”.