04 iul. 2022 | 10:10

Reglementarea criptomonedelor vine de la Bruxelles: ce presupune acordul provizoriu

ACTUALITATE
Reglementarea criptomonedelor vine de la Bruxelles: ce presupune acordul provizoriu

Piața criptomonedelor s-a reglementat la Bruxelles. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu.

Aceat acord include emitenţii de criptoactive negarantate şi aşa-numitele „criptomonede stabile”, precum şi locurile de tranzacţionare şi portofelele în care sunt deţinute criptoactivele, conform Consilium.europa.eu.

Așadar, UE reunește pentru prima dată criptoactivele, emitenții de criptoactive și prestatorii de servicii de criptoactive într-un cadru de reglementare.

Acordul provizoriu în privința criptomonedelor trebuie să fie aprobat

„Evoluţiile recente din acest sector care evoluează rapid au confirmat necesitatea urgentă a unui regulament la nivelul UE. MiCA va proteja mai bine europenii care au investit în aceste active şi va preveni utilizarea abuzivă a criptoactivelor, fiind în acelaşi timp favorabilă inovării pentru a menţine atractivitatea UE. Acest regulament de referinţă va pune capăt acestui „Vest Sălbatic” al criptoactivelor şi confirmă rolul UE în stabilirea de standarde în materie digitală”, a declarat ministrul francez al Economiei, Finanţelor şi Suveranităţii Industriale şi Digitale, Bruno Le Maire.

Astfel, în urma noilor norme, prestatorii de servicii de criptoactive vor trebui să respecte cerinţe stricte pentru a proteja portofelele consumatorilor şi pentru a deveni răspunzători în cazul în care pierd criptoactivele investitorilor. MiCA va acoperi, de asemenea, orice tip de abuz de piaţă legat de orice tip de tranzacţie sau serviciu, în special în caz de manipulare a pieţei şi de utilizare a abuzivă a informaţiilor privilegiate.

În acest sens, actorii de pe piaţa criptoactivelor vor fi obligaţi să declare informaţii cu privire la amprenta lor de mediu şi climatică. Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) va elabora proiecte de standarde tehnice de reglementare privind conţinutul, prezentarea şi metodologiile aferente informaţiilor referitoare la principalul lor impact negativ asupra mediului şi a climei.

Acordul provizoriu este supus aprobării de către Consiliu și Parlamentul European înainte de a trece prin procedura oficială de adoptare.