08 aug. 2022 | 11:42

Recensământ 2022 – rezultatele îngrijorătoare: cea mai recentă dovadă că nu o să mai aibă cine să ne plătească pensiile

ACTUALITATE
Recensământ 2022 - rezultatele îngrijorătoare: cea mai recentă dovadă că nu o să mai aibă cine să ne plătească pensiile

Vor mai trece câteva luni bune până când rezultatele la recensământ vor ajunge online în forma finală, dar câteva concluzii importante au putut fi deja trase din efortul Institutului Național de Statistică și sunt îngrijorătoare, mai ales pentru pensionari.

Populația României scade într-un ritm amețitor. De la ultimul recensământ, din 2011, suntem mai puțini cu un milion. Mai grav este însă altceva, populația este îmbătrânită, iar natalitatea redusă nu face o treabă foarte bună în a compensa acest trend. Ca referință, pentru fiecare 143 de pensionari, avem 100 de copii sub 15 ani. Cu alte cuvinte, deși șeful INS a sintetizat situația ca fiind ”un dezechilibru major între pensii și piața muncii”, în cuvinte mai puține, ne îndreptăm spre momentul în care plata pensiilor va deveni foarte problematică.

recensamant romania 2022 autorecenzare

Cât de mult a scăzut populația României, spre ce ne îndreptăm

În urma recensământului din acest an, în România avem 19 milioane de persoane, cu peste un milion mai puțin comparativ cu 2011. La acea dată, recensământul ne-a plasat la 20,12 milioane, conform datelor făcute publice de Tudorel Andrei, șeful INS.

Ca referință, în cazul în care ești curios de județele în care românii s-au îngrămădit să participe la recensământ, cifrele sunt după cum urmează: Vrancea (109% din totalul persoanelor înregistrate în perioada 14.03-31.07.2022 în total populaţie rezidentă ţintă estimată la 1.12.2021), Bistriţa-Năsăud (106,8%), Botoşani (105,9%), Călăraşi (102,2%), Teleorman (101,4%), Olt (101,3%), Gorj (101%), Sălaj (100,8%) şi Neamţ (100,7%). La polul opus se află judeţul Timiş (83,5%), Municipiul Bucureşti (85,2%) şi Iaşi (89,4%).

”Marele plus al recensământului a fost acela că, dacă i se oferă cetăţeanului un instrument de calitate, el va participa la acţiunea respectivă, iar dovadă în acest sens sunt cele două procente: aproape 50% din populaţie a completat datele online, iar în total 95% din populaţie a fost recenzată. Pe de altă parte, poate ar fi trebuit să avem nişte acţiuni din timp pentru a mobiliza autorităţile locale în aşa fel încât să fie mai mulţi recenzori, iar recensământul probabil că era mult mai de succes. Una peste alta, eu zic că o acţiune pe o perioadă atât de lungă a dus la un rezultat mai mult decât bun“, a spus Tudorel Andrei.

Evoluția demografică a țării ridică numeroase semne de îngrijorare, iar problemele cauzate vor fi din ce în ce mai multe. „Sunt pesimist în ce priveşte evoluţia demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii şi pe piaţa muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică”, a precizat Andrei. Acesta a adăugat, citând un raport ONU, că în afara României se află 4 milioane de români. Una dintre tendinţele care se conturează în urma datelor adunate este aceea că oraşele-reşedinţă de judeţ îşi reduc populaţia, în timp ce creşte populaţia din judeţele limitrofe, a mai spus Tudorel Andrei. „600.000 de locuinţe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicaţii, cum se poate întâmpla aşa ceva?”, a mai precizat acesta.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele