Recensământ 2022 – amenzile pentru refuzarea recenzării, o glumă proastă: cum își bat autoritățile cuie în talpă

Recensământ 2022 - amenzile pentru refuzarea recenzării, o glumă proastă: cum își bat autoritățile cuie în talpă

Autoritățile române și, implicit, publicațiile au bătut apa în piuă pe perioada recensământului asupra unor amenzi de până la 3000 de lei pentru refuzarea recenzării. Numărul românilor care au refuzat să participe la acest efort statistic este fabulos, numărul celor care vor primi o amendă din acest motiv este zero.

În cazul în care mai aveai un grăunte de încredere în mecanismele autorităților române de a sancționa populația autohtonă și, implicit, de a încuraja respectarea legilor, îți poți lua gândul. Nu de alta, dar tocmai a fost desființată amenda de 3000 de lei cu care am fost amenințați pe toată perioada recensământului. Valoarea amenzii sau recensământul contează mai puțin. Important este că orice amendă ce va fi anunțată cu surle și trâmbițe de acum înainte va fi percepută ca o glumă de către un număr din ce în ce mai mare de români, pe bună dreptate.

Nu va exista nicio amendă pentru recensământ, e oficial

Șeful Institutului Național de Statistică a confirmat în mod oficial că românii care nu s-au recenzat nu vor fi amendați. În cazul celor care nu au participat la procesul de recenzare, datele se vor lua din sistem, de la precedentul recensământ.

„Cei care nu au fost recenzați nu vor fi amendați, întrucât nu au oferit informațiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu și vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative. Ei vor fi practic recenzați automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduși în baza de recensământ numai în măsura în care există informații că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a declarat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.

În acest fel, autoritățile române și-au bătut cuie în talpă, convingând românii să nu mai facă niciodată acest efort și alte câteva care, în condiții normale, într-o țară civilizată, s-ar fi putut reflecta în amendă, după cum ne-au amenințat oficialii și în cazul recensământului.