Reacția Comisiei Europene, după ce partidul post-fascist al Giorgiei Meloni a câștigat alegerile în Italia
Comisia Europeană așteaptă cu nerăbdare „o cooperare constructivă cu noile autorități italiene”, potrivit purtătorului de cuvânt Eric Mamer, după ce partidul post-fascist al Giorgiei Meloni a câștigat alegerile parlamentare.
Bruxelles, reacție după ce extrema dreaptă a câștigat alegerile în Italia
„Comisia și președintele Ursula von der Leyen colaborează cu guvernele care vor ieși din alegerile din țările Uniunii Europene. Nu este diferit în acest caz”, a declarat el în cadrul conferinței de presă zilnice a executivului UE.
Victoria extremei drepte în alegerile din Italia se va traduce probabil prin faptul că Roma se va alătura Poloniei și Ungariei, adoptând o poziție eurosceptică în ceea ce privește afacerile Uniunii Europene, au declarat experți pentru Euronews.
„Va exista cu siguranță o schimbare în poziționarea guvernului italian în comparație cu ultimele două guverne Mario Draghi”, a declarat pentru Euronews Luca Tomini, un politolog de la Universitatea Liberă din Bruxelles.
„Cred că trebuie să ne așteptăm la o poziție mai eurosceptică a guvernului italian în mai multe chestiuni. Va exista probabil o realiniere a Italiei, împreună cu guvernul Poloniei în special”, a adăugat el.
Partidul de extremă-dreapta Frații Italiei, condus de Giorgia Meloni, și partenerii săi de coaliție – populistul Liga Nordului, al lui Matteo Salvini, și Forza Italia (Forza Italia), al lui Silvio Berlusconi – au adunat peste 43% din voturi.
Aceștia au devansat cu mult coaliția de centru-stânga condusă de Partidul Democrat al lui Enrico Letta (26,2%) și a cărei platformă a fost văzută ca o continuare a politicilor întreprinse în ultimul an și jumătate de către premierul tehnocrat demisionar Mario Draghi.
Cel mai de dreapta și eurosceptic guvern al Italiei de după cel de-al Doilea Război Mondial
Meloni, care este posibil să devină prima femeie lider al țării, este acum așteptată să conducă cel mai de dreapta și eurosceptic guvern pe care l-a avut Italia după cel de-al Doilea Război Mondial.
Draghi, care reușise să conducă cu succes zona euro prin turbulenta criză a monedei euro, era foarte respectat atât în țară, cât și în capitalele UE.
În scurtul său mandat la Palatul Chigi, Italia a fost în centrul discuțiilor din cadrul UE privind redresarea economică a blocului post-COVID, dar și privind cel mai bun răspuns la războiul rusesc din Ucraina și la consecințele negative ale acestuia asupra prețurilor la energie și inflației.
Multe decizii ale UE trebuie să fie aprobate în unanimitate de toate statele membre, cum ar fi cele referitoare la bugetul blocului și la politica externă, inclusiv la sancțiuni.
Polonia și Ungaria au amenințat în mod regulat că se vor opune prin veto unor politici importante ale UE pentru a obține concesii din partea Bruxelles-ului în alte domenii, iar acum se pare că Italia ar putea urma acest exemplu.