07 nov. 2022 | 12:45

„Războiul nu se poate opri”: Asta nu înțelege Occidentul care-i cere Ucrainei să negocieze cu Putin. Cine face dezvăluirea

ULTIMA ORĂ
„Războiul nu se poate opri”: Asta nu înțelege Occidentul care-i cere Ucrainei să negocieze cu Putin. Cine face dezvăluirea

Un cercetător și analist rus a vorbit despre Occidentul care face presiuni asupra Ucrainei să negocieze termeni de pace și să îi acorde concesii lui Vladimir Putin. Potrivit lui Kamil Galeev (de la Wilson Center), „invazia rusă este motivată de îngrijorări legate de politicile pe plan intern. Atât timp cât ele rămân valide, războiul nu se poate opri”.

Un analist rus aruncă bomba despre războiul lui Putin

Expertul rus dă ca exemplu primul deceniu al regimului de la Kremlin, cu Putin în fruntea țării. Acea perioadă a fost marcată de creșterea rapidă a prețurilor mondiale la petrol, de pe urma căreia Rusia a câștigat enorm, iar nivelul de trai s-a îmbunătățit de la an la an. Ce a însemnat asta pentru Vladimir Putin? Majorarea veniturilor i-a consolidat legitimitatea președintelui rus, a explicat Galeev.

„Așadar, putinismul timpuriu a operat majoritar pe baza creșterii economice care i-a adus mai multă legitimitate lui Putin. Acesta nu a fost singurul mecanism de legitimizare a regimului (războaiele au jucat de asemenea un rol), însă, obiectiv vorbind, ele au fost o componentă mai importantă în mix”, a relatat el.

Așadar, rușii au atribuit creșterea nivelului de trai direct liderului de la Kremlin. După 2011, însă, acest lucru a început să nu mai funcționeze, susține cercetătorul de la Wilson Center. Prețurile la petrol au încetat să crească, ducând la oprirea „boom”-ului economic în Rusia.

„În al doilea rând și mai important, Kremlinul a văzut că mecanismele de atribuire nu mai funcționează. Oamenii atribuie prosperitatea lor relativă grațiilor [lui Putin], dar au început să gândească tot mai puțin la acest lucru începând cu 2011”, notează Kamil Galeev.

Ce dezvăluie despre liderul de la Kremlin

În continuarea mesajului său de pe Twitter, analistul rus spune că, atunci când vine vorba de putinologie, i se pare complet absurd că aceasta „tinde să atribuie deciziile lui Putin îngrijorărilor legate de politica externă, în timp ce ignoră aproape complet politicile domestice”, adăugând că majoritatea analiștilor străini vorbesc doar de „geopolitică” și „geosecuritate” când analizează acțiunile liderului de la Kremlin.

„Nu mă înțelegeți greșit, nu e vorba că Putin ar fi un geniu malefic care controlează totul. Este invers. El urmează opinia publică, dar nu în sensul a ceea ce oamenii spun explicit (nimănui nu-i pasă), ci în sensul de a ceea ce ei își doresc implicit. Iar oamenii [în Rusia] doresc război”, afirmă analistul de la Wilson Center, unul dintre cele mai cunoscute think tank-uri americane.

Un Vladimir Putin care pare pașnic și nu declanșează războaie pentru o perioadă lungă ar fi fost privit de poporul său drept slab și demn de râs, în timp ce un dictator care „luptă cu NATO” este popular. „Iar el vrea să fie vedetă. Prin urmare, trebuie să lanseze războaie, fiindcă asta își doresc oamenii”, a dezvăluit expertul.

Comentariile sale vin în contextul în care SUA ar fi cerut conducerii de la Kiev să fie deschisă negocierilor cu Moscova, ca urmare a „oboselii” față de război în Statele Unite.