15 dec. 2022 | 14:11

Răsturnare de situație în scandalul de corupție din Parlamentul European. Cine este „creierul operațiunii”, a recunoscut totul

ULTIMA ORĂ
Răsturnare de situație în scandalul de corupție din Parlamentul European. Cine este „creierul operațiunii”, a recunoscut totul

Italianul Francesco Giorgi, iubitul fostei vicepreşedinte a Parlamentului European, Eva Kaili, şi-a recunoscut implicarea în scandalul mitei care afectează Qatarul şi Marocul. În timpul interogatoriului, acesta a dezvăluit cine este „creierul operațiunii”. Asistentul parlamentar (în vârstă de 35 de ani şi tatăl unei fetiţe de doi ani, pe care o are cu fosta eurodeputată) a pledat vinovat în faţa poliţiştilor şi a judecătorului de instrucţie.

Noi detalii despre scandalul care a zguduit Parlamentul European

Giorgi, căruia judecătorul i-a menţinut decizia de arestare preventivă, l-a indicat drept „creier” al operaţiunii de fraudă pe fostul parlamentar italian Pier Antonio Panzieri, de la domiciliul căruia oamenii legii au confiscat 700.000 de euro. Politicianul a fost şi el inculpat, fiind arestat preventiv. Soţia şi fiica acestuia au fost reţinute în Italia, iar Belgia a cerut extrădarea lor.

Iubitul Evei Kaili a dezvăluit cine sunt implicați

Totodată, partenerul de viață al Evei Kaili a mai acuzat doi eurodeputaţi social-democraţi: belgianul Marc Tarabella, al cărui domiciliu a fost deja percheziţionat de autorităţi în cadrul anchetei, dar care se află în libertate; şi italianul Andrea Cozzolino, pentru care Giorgi lucra ca asistent.

Unde erau ascunși banii

Fosta vicepreședintă a PE se află în detenţie şi urmează să fie adusă în faţa justiţiei la 22 decembrie, Kaili neputând să se prezinte miercuri din cauza grevei funcţionarilor. La percheziţii, poliţia belgiană a găsit sute de mii de euro cash în locuinţa celor doi iubiți (Eva şi Francesco), care au o relaţie de cinci ani, o sumă importantă fiind ascunsă sub pătuțul copilei.

Autoritățile l-au surprins şi pe tatăl lui Kaili ieşind dintr-un hotel din Bruxelles cu saci de bani, circumstanţă care le-a permis poliţiştilor să acţioneze, în ciuda imunităţii parlamentare de care se bucură politiciana socialistă elenă.

Mită de la Maroc și Qatar

Potrivit cotidianului Le Soir, Giorgi nu a acuzat-o pe europarlamentara belgiană Maria Arena, ea nefiind deocamdată vizată de operaţiunea poliţiei, deși a făcut public faptul că unul dintre asistenţii ei este inculpat. Noile informații demonstrează că nu doar Qatarul, ci şi Marocul a oferit mită unor oficiali din Parlamentul European. Concret, jurnaliștii belgieni i-au identificat pe ambasadorul Marocului la Varşovia, Abderrahim Atmoun, şi pe doi agenţi ai serviciului secret marocan.

Miercuri, 13 decembrie, PE a demis-o pe Eva Kaili din funcția de vicepreședinte, decizia fiind aprobată cu 625 de voturi pentru. Iar Grecia a înghețat toate activele socialistei, de la conturi bancare, seifuri, companii şi orice alte active financiare.