13 iul. 2022 | 12:36

Răsturnare de situație cu prețurile din țară: anunțul făcut în noapte, care schimbă radical situația

ACTUALITATE
Răsturnare de situație cu prețurile din țară: anunțul făcut în noapte, care schimbă radical situația

Marți seara, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, a vorbit despre o schimbare radicală de situație în privința prețurilor din țara noastră. Detaliem în rândurile de mai jos întreaga situație:

Anterior, Banca Națională a României spunea că vom atinge apogeul inflaționist în această vară. În lunile iulie – august se estima că vom avea parte de cea mai agresivă inflație.

Marea schimbare a prețurilor, anunțată la ceas de seară

Doar că, la ceas de seara, oficialul BNR anunță marea schimbare. Nu vom avea un vârf de inflație în vară, ci în trimestrul al treilea!

„Vârful de inflație va fi atins probabil în trimestrul trei. Scenariul nostru principal pe care l-am publicat în primăvară vorbea despre un vârf în lunile iunie, iulie, dar aveam și un scenariu al doilea, de risc, cu multe elemente care ar fi presupus riscuri suplimentare. Din păcate s-a materializat acel scenariu. Toate riscurile pe care le-am pus, de la prețurile la combustibil, la materii prime, în creștere pe plan mondial, o perioadă agricolă cu anumite dificultăți, continuarea războiului din Ucraina și alte câteva pe plan intern s-au materializat și, în consecință, vârful din trimestrul acesta se mută probabil în trimestrul al treilea”, a explicat Dan Suciu, citat de Digi 24.

Amintim faptul că România a ajuns să aibă o inflație de 15,1% în luna iunie. „Preţurile de consum în luna iunie 2022 comparativ cu luna mai 2022 au crescut cu 0,8%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iunie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 10,0%. Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 este 15,1%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2020 – iunie 2021) este 9,3%”, a explicat Institutul Național de Statistică, zilele acestea.

Din păcate, oficialul a mai vorbit și despre șansele noastre de a intra în recesiune, iar ceea ce considera guvernatorul BNR că nu se va întâmpla, se pare că se apropie de materializare.

„Recesiune este foarte probabil un scenariu pe care îl luăm în calcul dar pe care încercăm să îl evităm. Creșterile de prețuri la energie au, cum spunea și guvernatorul, un dublu efect. Atât un efect recesionist dar și un efect inflaționist. Ceea ce creează mari probleme în a gestiona un subiect de asemenea complexitate prin decizii de politică monetară dar și prin politici fiscal-bugetare. Acestea sunt presiunile și provocările în acest moment, greu de cuantificat și greu de prognozat în linii concrete, simpliste, care ajută la înțelegerea situației. Dar situația are complexitatea ei și în consecință e foarte greu de tradus în termeni foarte simpli”, a subliniat Dan Suciu.

Amintim că, în luna mai, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirma foarte sigur pe el faptul că România nu e în recesiune și nici nu credea atunci că vom ajunge în acest punct.

„Nu suntem (în recesiune – n. r.) şi nu cred că economia românească va intra în recesiune, dar o activitate economică în jur de 2%, 2 şi ceva la sută, cam cât găsim şi în rapoartele Fondului şi ale Băncii Mondiale cred că acolo vom ajunge. Mai depinde şi de anul agricol. Nu suntem în recesiune…Nu ne pregătim de nimic negru. Lucrurile sunt încă sub control. Avem o problemă majoră în domeniul fiscalităţii, trebuie să o rezolvăm – domeniul fiscalităţii, că acolo sunt presiunile cele mai mari – şi de ea trebuie să ne ocupăm”, a spus guvernatorul Isărescu, la acea dată, întrebat fiind dacă România va intra în recesiune.