Răspunsul dur al Rusiei la plafonarea preţului pentru petrol. Ce va conține decretul lui Putin
Federația Rusă avertizează că ar putea reduce producţia de petrol cu 5% – 7% la începutul anului viitor, ca răspuns la plafonarea preţurilor produselor petroliere şi a ţiţeiului rusesc, oprind vânzările către ţările care sprijină această măsură. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul rus Alexander Novak, vineri.
Ce pregătește Rusia
Detaliind în premieră răspunsul Rusiei la plafonarea preţurilor, Novak a spus că reducerile de producţie s-ar putea situa la 500.000-700.000 barili pe zi (bpd).
Reamintim că statele membre ale UE au fost principalii cumpărători de ţiţei rusesc timp de decenii, însă, la începutul lunii decembrie, a intrat în vigoare un embargo instituit de bloc asupra petrolului din Rusia importat pe cale maritimă.
În plus, în coordonare cu G7 şi Australia, ţările din Uniunea Europeană au definitivat un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care rușii îl vor livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsura urmând să se aplice companiilor care furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
Răspunsul lui Putin la plafonarea prețurilor petrolului
Cu o zi în urmă (n.r. – joi, 22 decembrie), preşedintele Vladimir Putin a anunţat că va emite un decret cu răspunsul Moscovei la plafonarea preţurilor. Potrivit vicepremierului Alexander Novak, vor fi interzise vânzările de produse petroliere şi ţiţei rusesc către ţările care sprijină acest plafon şi către companiile care cer respectarea lui.
Blocul comunitar va trebui să înlocuiască ţiţeiul rusesc cu petrol din Orientul Mijlociu, vestul Africii şi SUA, ceea ce ar trebui să stopeze prăbuşirea preţului petrolului, cel puţin pe termen scurt, a relatat Ann-Louise Hittle, vicepreşedinte Wood Mackenzie.
„Preţurile scad în prezent din cauza aşteptărilor încetinirii cererii, în pofida deciziilor UE şi G7. Ajustările la embargoul instituit de UE asupra petrolului rusesc vor sprijini probabil temporar preţurile”, a explicat Hittle.
Acord istoric în UE
Cele 27 de state membre ale UE au definitivat, vineri, 2 decembrie, acordul ce prevede plafonarea preţului petrolului la 60 de dolari barilul. Ulterior, Kremlinul a intervenit, explicând că nu este de acord cu această măsură și că analizează un răspuns. Dmitri Peskov, secretarul de presă al lui Vladimir Putin, a menţionat că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, fără a oferi alte detalii.
Acordul istoric are ca obiectiv reducerea veniturilor Rusiei în contextul războiului din Ucraina și este complementar embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. Totuși, unii analiști se tem de o destabilizare a pieţei mondiale a petrolului.