Rămâi fără pensie dacă nu faci asta până la 31 decembrie, este obligatoriu: care sunt actele, dacă stai în străinătate
Autoritățile române îți permit să ieși la pensie în străinătate și să primești în fiecare lună bani de la statul român. Cu toate acestea, odată pe an, trebuie să urmezi o procedură, altfel riști să pierzi leafa cu pricina.
Mai sunt doar câteva zile până când expiră termenul de depunere a actelor de către un număr important de pensionari. Altfel, riscă să rămână fără bani, cel puțin în ianuarie. Ca referință, conform legii, în fiecare an până la 31 decembrie, românii care primesc pensia în afara țării trebuie să depună un certificat de viață. Dacă nu vor face acest lucru, nu vor beneficia de pensia din străinătate.
Numărul românilor pensionați în străinătate a explodat
În doar un an, numărul pensionarilor care s-au stabilit în afara României a crescut cu aproximativ 25%. În continuare vorbim de un număr destul de mic dacă ne raportăm la totalul de 5 milioane de pensionari pe care îi are țara noastră în prezent, dar cei 2% din total par să se îndrepte cu pași repezi către 3%. Ca referință, cei mai mulți sunt localizați în Germania, Ungaria, Spania și Canada.
În acest context, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a venit cu mai multe mențiuni importante pe marginea subiectului. În cazul în care pensionarii domiciliază pe teritoriul unui alt stat membru, aceștia trebuie să depună cererea de pensie la instituția de asigurări sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile către instituţia competentă din România, nefiind necesară deplasarea pensionarilor în România, în acest scop.
Cu această ocazie, CNPP a atras atenția asupra câtorva detalii legate de plata contribuțiilor la pensie pentru cei care au lucrat în trecut în România, iar acum lucrează integral pe teritoriul unui alt stat membru al UE.
”În perioada în care lucraţi în mod legal pe teritoriul altui stat membru, nu este necesar să rămâneţi asigurat în sistemul public de pensii din România prin încheierea unui contract de asigurare facultativă cu casa teritorială de pensii de la locul de domiciliu sau de reşedinţă, având în vedere principiul totalizării perioadelor de asigurare la acordarea drepturilor de pensie. Totuşi, dacă aţi făcut acest lucru, veţi beneficia de valorificarea contribuţiilor aferente asigurării facultative în România la stabilirea drepturilor de pensie de către casa teritorială de pensii competentă”, arată Casa Națională de Pensii Publice.