Rămâi fără bani pe card, instant, din neatenție: avertismentul experților care te scapă de pagubă

Rămâi fără bani pe card, instant, din neatenție: avertismentul experților care te scapă de pagubă

Amenințările cibernetice au devenit din ce în ce mai complexe în 2022, iar un moment de neatenție te poate costa foarte scump. Nici nu îți dai seama pe ce ai dat click și rămâi fără bani pe card.

Cel mai nou semnal de alarmă pe marginea tentativelor de fraudă din online au venit de la DNSC – Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Problema sesizată este una deosebit de gravă pentru că pleacă de la niște SMS-uri aparent banale prin care ți se atrage atenția că ai câștigat un premiu. Dacă nu știi că este improbabil să pice premii din cer, accesezi linkul, iar o pagină web cu o identitate vizuală foarte similară cu cea a Fedex te induce în eroare și te convinge să-ți tastezi numărul de telefon și alte date personale, încercând, în final, să-ți ia banii.

SMS-ul care te poate lăsa fără bani în cont

O nouă tentativă de fraudă online încearcă să exploateze folosirea serviciilor de curierat în perioada reducerilor! Infractori cibernetici trimit potențialelor victime un SMS în care îi anunță că au câștigat un premiu, fără să dea detalii suplimentare.

Mesajul conține un link care, odată accesat (din curiozitate sau din dorința de a beneficia de un câștig rapid) redirecționează către un site de phishing. Site-ul copiază elementele de identitate vizuală ale serviciului de curierat FedEx, pentru a oferi utilizatorului impresia că se află pe un canal de comunicare oficial al companiei.

În realitate, dacă aruncăm o privire către denumirea domeniului care găzduiește această schemă de phishing (globalpackoin[.]com) ne putem da seama instant că NU suntem pe site-ul FedEx și că ar trebui să ne oprim înainte de a furniza date sensibile.

Fiți vigilenți și analizați cu atenție informațiile primite, înainte de a furniza date online

Evitați accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute

Evitați furnizarea la cerere de date personale, date financiare sau date de autentificare, după accesarea unor link-uri venite prin sms, e-mail sau platforme de mesagerie. Tastați numele site-ului pe care doriți să introduceți astfel de date manual în browserul de internet, pentru siguranță.

Analizați cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului în limba română.

Verificați existența promoțiilor și concursurilor pe canalele oficiale ale companiilor care le organizează

Nu uitați că NU puteți câștiga un premiu la un concurs la care nu v-ați înscris și nu ați participat

Intră pe sigurantaonline.ro și află cum te poți proteja de atacatorii care îți vânează datele. Avem și un quiz pentru tine, dacă vrei să îți testezi abilitățile de a detecta și evita astfel de amenințări: https://quiz.sigurantaonline.ro”, se arată în comunicatul DNSC de pe Facebook.