Putin șantajează Ucraina prin Erdogan. Condiția pusă de Kremlin pentru reluarea exportului de cereale
Federația Rusă ar putea lua în considerare reluarea unui acord care permite exportul de cereale din porturile ucrainene doar după finalizarea unei anchete despre atacurile cu drone asupra portului naval Sevastopol din Crimeea, i-a spus președintele Vladimir Putin prietenului turc Recep Erdogan, într-o convorbire telefonică.
Vladimir Putin cere „garanții reale” de la Kiev înainte de restabilirea acordului pentru cereale
Șeful Kremlinului i-a transmis, marți, liderului turc Recep Tayyip Erdogan că dorește „garanții reale” de la Kiev înainte de a se alătura acordului pentru cereale.
Într-un apel telefonic, Putin i-a explicat președintelui Turciei că Rusia a căutat „garanții reale de la Kiev cu privire la respectarea strictă a acordului de la Istanbul, în special cu privire la neutilizarea coridorului umanitar în scopuri militare”, potrivit Kremlinului.
Președintele Rusiei a vorbit cu Erdogan la telefon
Acordul dintre Turcia și ONU a permis reluarea exporturilor de cereale ucrainene în august, atenuând criza alimentară globală cauzată de război. Sâmbătă, Moscova a acuzat Kievul că a folosit greșit coridorul de transport maritim pentru un atac asupra navelor rusești în Crimeea, motiv pentru care și-a suspendat participarea la acord. Ucraina neagă implicarea.
Putin i-a spus lui Erdogan că este „necesară o anchetă amănunțită asupra circumstanțelor incidentului” împotriva flotei Mării Negre. „Numai după aceea va fi posibil să se ia în considerare problema reluării lucrărilor” în cadrul acordului, se arată în comunicatul Kremlinului, referindu-se atât la investigație, cât și la garanțiile pe care le solicită.
Moscova vorbește despre atacul cu drone asupra flotei ruse din Peninsula Crimeea
Moscova a precizat, sâmbătă, că îşi „suspendă” participarea în acord, după acuzațiile la adresa Ucrainei privind atacul cu drone asupra flotei ruse din Peninsula Crimeea. Acordul pentru exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost convenit de Kremlin şi Kiev, negociat de Turcia şi ONU în luna iulie, pentru a atenua criza alimentară mondială. Acordul urma să expire la 19 noiembrie, dar analiştii se aşteptau ca Putin să îi pună piedici, pentru a încerca să obţină noi facilităţi, în special în regimul sancţiunilor.
Erdogan se declară „încrezător” că problema exporturilor de cereale din Ucraina ar putea fi rezolvată, în convorbirea cu Putin subliniind că o cale de ieșire din criza cerealelor ar putea fi găsită dacă se adoptă o „abordare constructivă”, sugerând chiar că situația ar putea conduce Rusia și Ucraina la masa negocierilor.