Putin îl forțează pe Lukașenko să se alăture războiului din Ucraina. Ce se întâmplă la granița cu Belarus, avertisment pentru Zelenski
Președintele rus Vladimir Putin îl încurajează pe omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, să participe deschis la războiul împotriva Ucrainei, relatează Defense Intelligence. Amenințarea cu rachete care vin de pe teritoriul belarus rămâne în vigoare, a avertizat purtătorul de cuvânt al Serviciilor Secrete de Apărare din Ucraina, Vadim Skibitski.
Vladimir Putin forțează Belarus să se alăture războiului din Ucraina
Update 10 octombrie, ora 15.34. Președintele Aleksandr Lukașenko anunță că Belarus și Rusia vor desfășura o forță militară comună, ca răspuns la ceea ce el a numit o agravare a tensiunilor la granițele vestice ale țării.
„Având în vedere agravarea situației la frontiere, am convenit să desfășurăm un grup regional de forțe ale Federației Ruse și ale Republicii Belarus. Acest lucru este în conformitate cu documentele noastre”, a declarat Lukașenko.
Liderul de la Minsk susține că a fost avertizat, duminică, în legătură cu o posibilă lovitură asupra Belarusului de pe teritoriul Ucrainei:„Stăpânii lor îi împing să declanșeze un război împotriva Belarusului pentru a ne atrage și pe noi în el. Ieri am fost atenţionaţi deja pe canale neoficiale cu privire la atacuri asupra Republicii Belarus de pe teritoriul Ucrainei. După cum s-ar fi declarat: Vom face astfel că va fi Podul din Crimeea 2. Această informaţie mi-a fost adusă imediat la cunoştinţă. Răspunsul meu a fost simplu: Spuneţi-i preşedintelui Ucrainei şi altor oameni lipsiţi de minte, dacă ei mai sunt acolo, că Podul din Crimeea li se va părea floare la ureche dacă ei se vor atinge cu mâinile lor murdare chiar şi de un metru din pământul nostru”.
Totodată, Belarus a plasat, în weekend, șase batalioane de soldați (circa 6.000 de oameni) la granița cu Ucraina, în timp ce aliatul Putin îl presează pe Lukașenko să intre în război alături de Rusia.
Știrea inițială: Vadim Skibitski a menționat că sarcina principală a acestor sisteme de apărare aeriană este de a proteja spațiul aerian, așa că, atunci când bombardierele strategice rusești Tu-22 intră în spațiul aerian al Belarusului, S-400-urile asigură acoperire pentru aceste avioane.
Potrivit oficialului militar de la Kiev, un alt scop al desfășurării acestor sisteme de apărare aeriană este de a lovi ținte în toată Ucraina:„Precizia lor este scăzută, dar pot provoca daune personalului și populației civile. Partea de luptă a acestor rachete conține aproximativ 6.000 de fragmente mici. Reprezintă o amenințare pentru orice obiect în calea lor”. Între timp, bombardierele Tu-22M3 poartă rachete de croazieră lansate în aer, inclusiv X-22.
Ce se întâmplă de-a lungul granițelor
În ceea ce privește componenta terestră a trupelor ruse din Belarus, purtătorul de cuvânt al Serviciilor Secrete de Apărare din Ucraina constată un număr insuficient. În prezent, serviciile de informații văd unități individuale ale forțelor de operațiuni speciale, nu și formarea oricăror grupări ofensive. De-a lungul granițelor se află doar batalioanele din Belarus, care efectuează antrenamente.
„Dacă vorbim despre ruși, atunci estimările noastre spun că, în prezent, există aproximativ 1.000 de militari pe teritoriul Belarusului. Două unități de comunicații sunt, de asemenea, prezente acolo permanent. Astfel, amenințarea unei invazii terestre rusești de pe teritoriul Belarusului este acum foarte mare. Probabilitatea sa va crește dacă o componentă terestră puternică începe să se desfășoare acolo”, a avertizat Skibitski.
Putin și Lukașenko discută constant
Din 9 octombrie, informațiile militare raportează că există șase grupuri tactice de batalion concentrate în apropierea graniței Belarusului. Acestea sunt batalioane mecanizate, precum și batalioane de trupe aeropurtate ale așa-numitului Comandament al Forțelor de Operațiuni Speciale.
„Vedem măsuri care sunt luate de Federația Rusă pentru a forța conducerea Belarusului să se alăture unui război deschis. Întâlnirile dintre Putin și Lukașenko, unde se discută această problemă, au loc în mod constant, iar Putin încearcă să-l oblige pe Lukașenko să ia această decizie”, a afirmat oficialul ucrainean.
Anterior, Belarus a acuzat Ucraina că ar fi pregătit un atac pe teritoriul său, MAE de la Kiev considerând că face parte din planul Rusiei de a discredita Kievul. Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anušauskas, a legat afirmațiile Minsk-ului cu privire la presupusele pregătiri ale Ucrainei pentru atac cu o schimbare a tacticii rușilor în războiul actual.