Putin discută cu unul dintre ultimii aliați ai Rusiei. Convorbire crucială la 10 luni de război în Ucraina
Xi Jinping și Vladimir Putin urmează să vorbească vineri prin videoconferință, a anunțat Kremlinul – analiștii urmărind orice semn de slăbire a sprijinului liderului chinez pentru omologul său rus, în timp ce războiul din Ucraina se prelungește și China se confruntă cu o epidemie de Covid fără precedent.
Cei doi lideri vor discuta în principal despre relațiile bilaterale dintre țările lor și vor face schimb de opinii cu privire la problemele regionale și parteneriatul lor strategic, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Putin îl așteaptă pe Xi la Moscova
Update 30 decembrie, ora 15:00 – Vladimir Putin a declarat vineri că se așteaptă ca președintele chinez Xi Jinping să efectueze o vizită de stat la începutul anului viitor, în ceea ce ar fi o demonstrație publică de solidaritate din partea Beijingului, în contextul invaziei rusești în Ucraina.
În remarci introductive efuzive din cadrul unei videoconferințe între cei doi lideri, difuzate de televiziunea de stat, Putin a mai spus că urmărește să consolideze cooperarea militară cu China.
Declarația lui Putin, care a durat aproximativ opt minute, a evidențiat schimbarea dramatică a Rusiei de la pivotarea de la puterile occidentale care au ostracizat-o economic și politic pentru acțiunile sale în Ucraina și care au dat arme Ucrainei, către curtarea puterii globale în creștere a rivalului de lungă durată, China.
„Vă așteptăm, dragă domnule președinte, dragă prietene, vă așteptăm în primăvara anului viitor într-o vizită de stat la Moscova”, i-a spus Putin lui Xi. „Acest lucru va demonstra lumii întregi puterea legăturilor ruso-chineze în probleme cheie”.
Moscova și Beijingul s-au apropiat în ultimii ani, Xi și Putin declarând că cele două țări au un parteneriat „fără limite” cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie.
De atunci, China a refuzat să condamne agresiunea, aruncând în schimb în mod repetat vina pentru conflict asupra NATO și a Statelor Unite – și rămânând unul dintre principalii susținători rămași ai Rusiei, în timp ce aceasta este din ce în ce mai izolată pe scena mondială.
Dar, după mai bine de 10 luni de război, lumea arată mult diferit – iar dinamica dintre cei doi parteneri s-a schimbat în consecință, spun experții.
În loc de o victorie rapidă anticipată, invazia lui Putin a eșuat din cauza numeroaselor eșecuri pe câmpul de luptă, inclusiv lipsa echipamentelor de bază. Moralul în unele părți ale Rusiei este scăzut, mulți civili confruntându-se cu dificultăți economice în timpul iernii aspre.
Joi, Rusia a lansat ceea ce oficialii ucraineni au descris ca fiind unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete de la începutul războiului, în februarie, exploziile zguduind sate și orașe din Ucraina, avariind infrastructura civilă și ucigând cel puțin trei persoane.
„China este nerăbdătoare ca războiul să se încheie”
Oficialii ucraineni avertizează de câteva zile că Rusia se pregătește să lanseze un asalt total asupra rețelei electrice pentru a încheia anul 2022, aruncând țara în întuneric în timp ce ucrainenii încearcă să sărbătorească Anul Nou și Crăciunul, care pentru creștinii ortodocși din țară cade pe 7 ianuarie.
„China este nerăbdătoare ca războiul să se încheie”, a declarat Yun Sun, director al programului pentru China din cadrul centrului de reflecție Stimson Center, cu sediul la Washington.
„Xi va încerca să sublinieze importanța păcii în fața lui Putin”, a adăugat ea. „Pe măsură ce Rusia devine nerăbdătoare din cauza lipsei de progrese pe câmpul de luptă, momentul se coace pentru discuții de pace în ochii Chinei”, potrivit CNN.
China, de asemenea, este din ce în ce mai izolată în poziția sa față de Rusia, a declarat Alfred Wu, profesor asociat la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Națională din Singapore.
Xi a dat deja semne de nerăbdare atunci când s-a întâlnit ultima dată cu Putin, în septembrie, la un summit regional din Uzbekistan. La acea vreme, Putin a recunoscut că Beijingul avea „întrebări și îngrijorări” cu privire la invazie, în ceea ce părea a fi o recunoaștere voalată a opiniilor lor divergente.
Dar, spun experții, situația internă a Chinei s-a schimbat semnificativ și în lunile care au trecut de atunci, ceea ce ar putea necesita o abordare diferită față de Putin de data aceasta.
În prezent, țara se luptă cu cea mai gravă epidemie de Covid, după ce a renunțat în cele din urmă la politica sa strictă de zero Covid, cu restricții relaxate și granițe redeschise parțial. Întoarcerea a venit după un val de proteste fără precedent în întreaga țară în opoziție cu zero-Covid – în unele cazuri, acestea s-au extins pentru a include nemulțumiri mai largi împotriva lui Xi și a Partidului Comunist aflat la putere.