15 dec. 2022 | 16:03

Protecția Consumatorului devine mai „periculoasă” ca Fiscul: amenzi de te doare capul

ACTUALITATE
Protecția Consumatorului devine mai

Legislația actuală privind Protecția Consumatorilor se schimbă radical și nu mai este de joacă cu noile reguli pe care social-democrații le propun într-un proiect de lege care tocmai a primit undă verde de la Senat.

Apar reguli mult mai dure, amenzi amețitoare, prevederi menite să vină mai mult în sprijinul consumatorului de rând, care adesea cade victimă comercianților puși pe căpătuială în mod ilegal și, câteodată, sub o formă ce poate pune chiar în pericol viața omului ce le calcă pragul pentru a le cumpăra bunurile, alimentele sau pentru a le consuma diversele servicii prestate.

”Prin proiect se doreşte să se abgradeze prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, în sensul modificării regimului sancţionator, precum şi instituirea unor norme disuasive care să protejeze consumatorii la achiziţionarea de produse astfel încât să nu fie afectate viaţa, sănătatea sau interesele economice ale acestora, şi abrogarea acesteia prin emiterea unui nou act normativ care să răspundă exigenţelor de la acest moment”, se arată în inițiativa legislativă marca PSD. De remarcat este, totodată, maniera inedită în care aceștia înțeleg să folosească termenul „upgrade”.

Care sunt noutățile, concret

Apar numeroase elemente de noutate în noile reguli propuse în cadrul textului proiectului de lege despre care am amintit anterior.

„Proiectul definește abaterea repetată drept ”încălcarea din nou a dispoziţiilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor, conform cazierului comercial”. Cazierul comercial reprezintă ”fişa de evidenţă în care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor consemnează faptele şi sancţiunile aplicate operatorilor economici prin documentele de control”, conform explicațiilor Profit.ro.

Amenzile nu sunt deloc de neglijat, dacă operatorii economici sau persoanele fizice nu respectă legislația și, mai mult, perseverează în greșeală. Ca referință, la o cifra de afaceri de peste 10 milioane de lei, amenda contravenţională ar trebui să ajungi la un cuantum cuprins între 8.000 lei și 240.000 lei. Mai mult, apar și sancțiuni complementare destul de dure, cum ar fi ”interzicerea de a mai desfăşura activităţile prevăzute în codul CAEN pentru care a fost sancţionată societatea, pentru o perioadă de până la 3 ani”.