Primul mare oraș din România care a rămas fără apă. Anunț pentru cetățeni: „Rezervele s-au epuizat”

Primul mare oraș din România care a rămas fără apă. Anunț pentru cetățeni: „Rezervele s-au epuizat”

Un mare oraș al României, situat în partea de sud-vest a țării, a rămas fără apă potabilă. Rezervele s-au epuizat, așa că alimentarea va fi oprită după ora 21.00, au anunțat autoritățile locale. Cetățenii sunt disperați, mai ales că zona lor este lovită de temperaturi extrem de ridicate și au nevoie de apă.

Rezervele de apă dintr-un mare oraș s-au epuizat

Rezerva de apă a orașului Craiova s-a epuizat, din cauza unei avarii și a consumului mai mare. Potrivit Companiei de Apă Oltenia, alimentarea este întreruptă după ora nouă seara, pentru refacerea stocurilor necesare asigurării alimentării în regim continuu.

„Din cauza avariei de pe aducțiunea de apă Isvarna – Craiova, pentru remedierea căreia s-a lucrat 34 de ore, cumulată cu perioada caniculară, care a dus la creșterea excesivă a consumului, rezerva de apă a municipiului Craiova s-a epuizat. În aceste condiții, Compania de Apă Oltenia este nevoită să furnizeze apă, astăzi, 21.07.2022, în intervalul orar 19.00 – 21.00. După ora 21.00 se întrerupe alimentarea cu apă, pentru refacerea stocurilor necesare asigurării alimentării în regim continuu”, a precizat compania.

Situație strigătoare la cer în Craiova

Cele mai afectate zone din Bănie vor fi cartierele Șimnicu de Jos, Centura de Nord, Craiovița, George Enescu, Brazda lui Novac, zona de centru, Rovine, Lăpuș, Lăpuș-Argeș, Valea Roșie, Sărari și Bariera Vâlcii.

Reprezentanții societății, prin laboratoarele de analiză, vor monitoriza permanent calitatea apei după repunerea în funcțiune a sistemului:„Atenționăm utilizatorii de apă potabilă din zonele menționate că, din cauza manevrelor de golire şi umplere a sistemului public de alimentare cu apă potabilă, ocazional se pot produce modificări ale calității apei potabile din punct de vedere al turbidității şi culorii. La apariția acestor fenomene se va evita consumul de apă potabilă, până la limpezirea apei”, este apelul autorităților locale.

Investiție vitală și urgentă

„În condițiile acestor avarii de pe aducțiunea Isvarna – Craiova, este evident că realizarea Firului II care să aducă apă de la Isvarna la Craiova este o investiție vitală și urgentă, de maximă importanță. Se lucrează pe toate cele 6 contracte, progresul fizic fiind de peste 50%. Firul II de aducțiune Izvarna – Craiova, cu o valoare totală de peste 115 milioane de euro, presupune reabilitarea a 27,4 kilometri de conductă și construirea altor 96,4 de kilometri, precum și amenajarea incintei de captare Izvarna și o stație nouă de hipoclorit”.

Craiova, cel mai mare municipiu din Oltenia, nu mai are apă potabilă. Autoritățile de aici au luat deja o măsură radicală: la ora 21.00, alimentarea va fi întreruptă în mare parte din oraş, pentru refacerea stocurilor.