09 aug. 2022 | 11:37

Ucraina susține că primul transport de cereale a fost refuzat de cumpărătorul din Liban. Care este motivul

ULTIMA ORĂ
Ucraina susține că primul transport de cereale a fost refuzat de cumpărătorul din Liban. Care este motivul

Prima navă de cereale care a părăsit un port ucrainean în timp de război a trecut de inspecția civilă și este în drum spre Liban. Ambarcațiunea a traversat Marea Neagră în baza unui acord Ucraina-Rusia și urmează să ajungă la Tripoli. Kievul transmite că alte 17 nave erau „încărcate și așteaptă permisiunea de a pleca”.

Lovitură pentru Ucraina

Update 9 august, ora 11.30. Ucraina anunță că primul transport cu cereale, care a plecat din Ucraina în baza acordului ONU, a fost refuzat de cumpărătorul din Liban, din cauza livrării cu întârziere.

Nava M/V Razoni a plecat din portul Odesa, luni, 1 august, cu peste 26.000 de tone de porumb, în cadrul unui acord negociat de ONU, menit să atenueze criza alimentară globală declanșată de războiul Rusia-Ucraina.

„Potrivit informațiilor furnizate de expeditorul cerealelor ucrainene de la bordul navei Razoni, cumpărătorul din Liban a refuzat să accepte încărcătura din cauza întârzierilor în ceea ce privește termenii de livrare. Astfel, expeditorul caută acum un alt destinatar pentru a-și descărca încărcătura fie în Liban/Tripoli, fie în orice altă țară/port”, a precizat Ambasada Ucrainei în țara din Orientul Mijlociu.

Știrea inițială: O echipă de inspectori a verificat încărcătura și echipajul navei Razoni, sub pavilion Sierra Leone, care a părăsit, luni, portul Odesa transportând porumb ucrainean, potrivit ONU. Echipa Centrului Comun de Coordonare a inclus oficiali din Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite, care au semnat acorduri pentru a crea coridoare sigure de transport maritim la Marea Neagră, în vederea exportului de produse agricole extrem de necesare Ucrainei, pe măsură ce războiul Rusiei continuă.

Ucraina este un furnizor important de cereale la nivel mondial, dar invazia rusă a blocat majoritatea exporturilor, așa că acordul din 22 iulie a urmărit să uşureze securitatea alimentară pe tot globul.

Nava Razoni a trecut cu brio de inspecție

Nava încărcată cu 26.000 de tone de porumb a plecat, luni, 1 august, din portul Odesa (sudul Ucrainei), cu destinaţia Tripoli, Liban. Razoni a ajuns, marți seară, la Istanbul, unde a fost inspectată de o echipă internaţională la intrarea în Bosfor, a explicat Ministerul Apărării de la Ankara.

Inspecţia, solicitată de Moscova, a fost efectuată de o delegaţie formată din reprezentanţi turci, ruşi, ucraineni şi ai ONU, a spus amiralul turc Ozcab Altunbulak, şeful Centrului de coordonare comun (CCC), care supervizează operaţiunile.

Ambarcațiunea trebuie să ajungă în Liban

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a explicat că „vrachierul Razoni încărcat cu porumb a părăsit Odesa și se îndreaptă spre portul Tripoli din Liban. Oprirea sa în apele teritoriale ale Turciei este legată de următoarea etapă a implementării „Inițiativei pentru cereale” recent semnată la Istanbul, și anume inspecția navei pentru încărcături interzise.

„Acesta este primul vas care merge de-a lungul „culoarului de cereale” convenit cu ONU și Turcia. Datorită Forțelor Armate ale Ucrainei și serviciilor portuare, Razoni a parcurs în siguranță drumul spre Bosfor, unde a fost inspectat de reprezentanții JCC. În ceea ce privește orice inspecție în porturile ucrainene sau apele teritoriale, poziția noastră este neschimbată – un astfel de control rămâne exclusiv la noi. Fără grupuri de inspecție, fără analize de către terți”, a precizat ministrul Oleksandr Kubrakov.

Ce crede Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că primul transport de cereale destinate exportului, care a plecat din Odesa prin Marea Neagră, are doar o valoare simbolică. Liderul de la Kiev subliniază că țara sa trebuie să exporte mult mai mult pentru a-şi ajuta economia grav afectată de războiul cu Rusia.