25 aug. 2022 | 14:57

Prețul gazelor explodează în Europa și Asia. Rusia plănuiește închiderea unei conducte cheie

ULTIMA ORĂ
Prețul gazelor explodează în Europa și Asia. Rusia plănuiește închiderea unei conducte cheie

Prețurile gazelor naturale din Europa și Asia au crescut până aproape de maximele record, în condițiile în care cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii a intensificat concurența pentru asigurarea aprovizionării.

Asia și Europa, lovite de scumpirea prețurilor la gaze

Contractul olandez pentru prima lună, referința europeană, a sărit miercuri cu până la 13%, ajungând la niveluri care nu au mai fost văzute în săptămânile care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina. Contractele la termen pentru gazele naturale lichefiate din Asia au crescut cu 18% până la un maxim istoric.

Prețurile din Europa sunt de peste 10 ori mai mari decât media lor pentru această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro și exercitând presiuni asupra politicienilor pentru a atenua impactul celei mai grave inflații din ultimele decenii.

Întreruperile în aprovizionare s-au agravat în această săptămână, intensificând concurența cu Asia pentru transporturile de rezervă de GNL, în timp ce companiile de utilități se străduiesc să își asigure combustibilul înainte de iarnă.

Prețurile din Asia au crescut pentru a se alinia la creșterile din Europa

Livrările de gaze din Rusia rămân limitate, iar în septembrie se așteaptă fluxuri mai mici din Norvegia din cauza lucrărilor de întreținere. În SUA, o uzină cheie de gaze naturale lichefiate, avariată de o explozie la începutul anului, își va amâna repornirea până în noiembrie, față de ținta anterioară din octombrie, ceea ce a dus la scăderea prețurilor de la cel mai ridicat nivel din 2008 încoace.

Uniunea Europeană s-a bazat foarte mult pe livrările din SUA și Norvegia pentru a umple golul lăsat de Rusia, după ce Moscova a redus fluxurile ca represalii la sancțiunile impuse din cauza războiului din Ucraina. De asemenea, criza a redus producția industrială și a alimentat riscul de recesiune în regiune.

Piața se va înăspri și mai mult atunci când compania rusă Gazprom PJSC va opri fluxurile pe conducta cheie de gaz Nord Stream pentru trei zile de întreținere începând cu 31 august. Autoritățile europene sunt îngrijorate că fluxurile ar putea să nu fie reluate după lucrări.

Europa pur și simplu nu are acces la suficiente surse alternative de aprovizionare pentru a compensa cu ușurință aceste pierderi de gaze rusești”, a declarat Samantha Dart, șefa departamentului de cercetare în domeniul gazelor naturale de la Goldman Sachs Group Inc. la Bloomberg TV. „GNL a ajutat depozitarea europeană să rămână pe drumul cel bun”.