16 dec. 2022 | 09:30

Pretențiile românilor la locul de muncă, în cifre exacte: așa îți dai seama de ce preferă să stea acasă

ACTUALITATE
Pretențiile românilor la locul de muncă, în cifre exacte: așa îți dai seama de ce preferă să stea acasă

Comportamentul și pretențiilor românilor care lucrează în România s-a schimbat radical în ultimul deceniu, iar pandemia a accelerat și mai mult un trend care pune probleme angajatorilor autohtoni.

În 2022, pe primul loc la capitolul pretenții manifestate la interviu se numără programul de lucru flexibil. Nu mai puțin de 97% dintre români au astfel de pretenții când se întâlnesc pentru interviu cu un expert în recrutare. La nivel global, ponderea pentru pretenții similare este de 98%. Aceasta este cererea, dar când vine vorba de ofertă, doar două treimi dintre companiile de top oferă beneficii legate de acest aspect, conform unei analize publicate la mijlocul acestei săptămâni.

Românii nu mai vor să stea toată ziua la muncă, nici măcar să lucreze continuu de acasă

Din datele agregate de Mindspace, observăm că aproape trei sferturi (72%) dintre angajații românii au deja un loc de muncă flexibil, în timp ce 97% sunt convinși că este unul dintre cele mai importante aspecte. De partea cealaltă a baricadei, dintre angajatori, aproape toţi (98%) sunt de părere că flexibilitatea orelor de lucru se află printre cele mai solicitate și apreciate beneficii. Din acest motiv, doi din trei angajatori de top oferă flexibilitate fie în relaţie cu locaţia, cum ar fi lucrul de acasă sau de la distanţă, fie în relaţie cu programul de muncă.

În medie, în 2022, angajații din spatele analizei lucrează aproximativ 3,9 zile de la birou, iar 66% dintre ei se bucură de socializarea aferentă mediului. Dincolo de program, mai ales în cazul celor care lucrează la birou, 61% își doresc lumină naturală, aer curat, fără fum (51%), zone de liniște (46%) și obiecte de mobilier ergonomice sau ajustabile (40%).

Un pic ciudată este altă componentă a studiului realizat pe 1470 de angajați din România, Polonia, Țările de Jos, Germania, Israel, Marea Britanie și SUA. Aparent, 95% dintre managerii de Resurse Umane care au participat la analiză sunt de părere că aproape toți angajații lor sunt fericiți la locul de muncă (94%). Fără să surprindă însă pe nimeni, când vine vorba de opinia efectivă a angajaților, doar 49% susțin că sunt mulțumiți la locul de muncă și nu se gândesc să facă schimbări. Aproximativ 87% insistă pe faptul că sunt implicați în activitățile de zi cu zi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele