20 iul. 2022 | 20:45

Preşedintele Societăţii Meteorologice Române anunță „vremuri grele: Secetele vor fi cumplite”

ULTIMA ORĂ
Preşedintele Societăţii Meteorologice Române anunță „vremuri grele: Secetele vor fi cumplite”

Un oficial de top din meteorologie a lansat un avertisment crunt pentru omenire! Preşedintele Societăţii Meteorologice Române, Ion Sandu, susține că seceta de acum este doar începutul şi vor veni vremuri grele în toată lumea, inclusiv în țara noastră, motiv pentru care guvernele trebuie să ia măsuri pentru perioadele următoare.

Vin vremuri grele, inclusiv în România

Aflat, miercuri, 20 iulie, la Focșani (județul Vrancea), în cadrul unei întâlniri cu fermieri din Vrancea şi Bacău, expertul meteo Ion Sandu a făcut o serie de afirmații ce dau fiori. Acesta a dezvăluit că vin vremuri grele, iar secetele vor fi cumplite.

„Vreau să vă spun vor veni vremuri grele. Eu vă înţeleg disperarea. Secetele vor fi atât de cumplite, încât, repet, vă înţeleg disperarea. Dar faceţi foarte mult rău dacă anulaţi acest plan antigrindină. Ca să reducem efectele secetelor care vor veni, trebuie făcute irigaţii. Şi dumneavoastră sunteţi într-o zonă binecuvântată. Pe fiecare râu mijlociu trebuie un mini-baraj. Trebuie făcute perdele de protecţie agricolă. (…) Astea sunt problemele pe care trebuie să le ridicaţi. Sistemul antigrindină şi creştere a precipitaţiilor este o componentă din aceste patru măsuri pe care trebuie să le ia guvernele pentru perioadele care vor veni. Şi a patra este investirea banilor în cercetare, să alegem soiuri rezistente la secetă. Sunt reguli generale. Dacă nu le respectăm şi nu le implementăm toate odată, ne întâlnim şi la anul, şi la anul, fără folos. Seceta este atât de cumplită, încât nu vă imaginaţi şi este numai începutul”, a spus preşedintele Societăţii Meteorologice Române.

Plan de combatere a secetei

De asemenea, directorul Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, Căunei Florescu, le-a explicat fermierilor moldoveni cum acţionează sistemul antigrindină, dar şi modalităţile prin care autorităţile doresc să combată seceta în următorii ani.

„Noi putem creşte precipitaţiile în fiecare sezon. (…) Prin lege este prevăzut să achiziţionăm opt avioane care să însămânţeze norii şi să crească precipitaţiile. Am făcut toate procedurile legale şi trebuie să identificăm finanţarea. Avem certitudinea că vom primi bani din PNRR şi vom achiziţiona aceste avioane. Dacă nu, actuala conducere, Guvernul, caută surse de finanţare să cumpărăm aceste avioane. Acum, dacă aş avea două avioane aici, în Vrancea, vă spun că într-o săptămână se schimbă situaţia. (…) A doua tehnologie este tehnologia generatoarelor şi a baloanelor, pe care poate să o achiziţioneze orice fermier, cu avizul nostru. Orice tehnologie funcţionează, dacă ai aparatura necesară să vezi ce se întâmplă. Cei care stau pe ogor şi văd că dispar norii… nu dispar norii. Balanţa de apă nu se schimbă. Noi urmărim numai norii care produc grindină. Dacă nu acţionăm, acolo, în zona respectivă, va cădea grindină şi va produce distrugeri. Dacă acţionăm, cade numai apă. Dar numai acolo, nu în altă parte. Veţi fi ajutaţi, pentru că prin dumneavoastră suntem şi noi ajutaţi. Dumneavoastră produceţi hrana pe care o consumăm noi. Dacă dumneavoastră nu o produceţi, noi nu mâncăm. Este interesul general, politic, să creăm acele condiţii de a produce hrana şi să avem apă”, a subliniat acesta.

Între timp, ministrul Mediului, Tanczos Barna, face apel la populaţie să utilizeze conștient apa potabilă, în contextul extinderii caniculei şi secetei pedologice. Potrivit oficialului din Guvern, România este în pericol să rămână fără apă.