12 dec. 2022 | 08:44

Președintele Serbiei, mesaj pentru reducerea tensiunilor din Kosovo. „Acest lucru provoacă neliniște și teamă în rândul populației”

ULTIMA ORĂ
Președintele Serbiei, mesaj pentru reducerea tensiunilor din Kosovo. „Acest lucru provoacă neliniște și teamă în rândul populației”

Serbia cere eliberarea tuturor sârbilor arestați din nordul Kosovo, dar caută, de asemenea, să dezamorseze tensiunile din această regiune, ca urmare a tensiunilor din această regiune agitată, a declarat duminică președintele Aleksandar Vucic.

După o reuniune a Consiliului Național de Securitate, Vucic a declarat că sârbii din Kosovo nu trebuie să se angajeze în acte de violență împotriva trupelor NATO și a membrilor misiunii Uniunii Europene de acolo.

„Nimeni, în niciun caz nu ar trebui să fie implicat în atacuri împotriva Eulex și KFOR”, a declarat el pentru Reuters în biroul său din Belgrad.

Vucic a refuzat să detalieze măsurile adoptate de Consiliul de Securitate Națională. Întrebat dacă Belgradul va încerca să de-escaladeze situația din nordul Kosovo, el a răspuns: „Absolut”.

Protestatarii sârbi din nordul Kosovo au blocat sâmbătă principalele drumuri după arestarea unui fost polițist sârb. Ulterior, poliția kosovară a fost ținta unor focuri de armă de calibru mic în mai multe locuri, iar o grenadă paralizantă a fost aruncată asupra unei mașini aparținând misiunii UE în Kosovo. Nu s-au înregistrat răniți.

În urma acelor focuri de armă, UE, Statele Unite și NATO au cerut moderație din partea ambelor părți și au solicitat înlăturarea baricadelor.

Vucic a acuzat autoritățile de la Pristina și premierul kosovar Albin Kurti că au alimentat tensiunile prin „nenumărate mișcări unilaterale”.

„De fiecare dată când cineva ar crede că am rezolvat ceva, apare o altă problemă”, a declarat Vucic.

Primarii sârbi din municipalitățile din nordul Kosovo, împreună cu judecătorii locali și aproximativ 600 de ofițeri de poliție, au demisionat luna trecută în semn de protest față de o măsură a guvernului kosovar de a înlocui plăcuțele de înmatriculare auto emise de Belgrad cu cele emise de Pristina.

„Acest lucru provoacă neliniște și teamă”

Ulterior, Kosovo a fost de acord să amâne decizia, iar Belgradul a declarat că nu va mai emite noi numere de înmatriculare auto sârbești.

Vucic a cerut eliberarea sârbilor kosovari arestați recent „deoarece sunt reținuți pe baza unor acuzații false” și retragerea poliției kosovare, în conformitate cu un acord negociat de UE care prevede acordul primarilor sârbi din zonă în acest sens.

„Poliția kosovară nu are nimic de făcut în nord, mai ales oameni înarmați până în dinți”, a declarat el. „Acest lucru provoacă neliniște și teamă în rândul populației sârbe”.

Sâmbătă, Vucic a declarat că Belgradul va cere KFOR să permită Serbiei să desfășoare militari și poliție în Kosovo, dar a recunoscut că nu există nicio șansă ca permisiunea să fie acordată.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, în urma războiului din 1998-1999, în care NATO a intervenit pentru a proteja Kosovo, majoritar albanez.

Belgradul și Pristina poartă discuții la Bruxelles pentru a încerca să normalizeze relațiile, iar UE a prezentat deja un plan.