20 dec. 2022 | 13:51

FOTO De ce se află președintele Portugaliei în România. Anunțul făcut de Iohannis lângă scutul de la Deveselu

ULTIMA ORĂ
FOTO De ce se află președintele Portugaliei în România. Anunțul făcut de Iohannis lângă scutul de la Deveselu

Preşedintele Klaus Iohannis îl primeşte, marţi, pe omologul său din Portugalia, Marcelo Rebelo de Sousa, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România, la Batalionul 1 Instrucţie „Olt” din Caracal, anunță Administraţia Prezidenţială.

Președintele Marcelo Rebelo de Sousa se află în România

Update 20 decembrie, ora 13.46. Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că prezenţa militarilor portughezi din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est la Caracal, alături de militarii din Republica Macedonia de Nord şi de ceilalţi aliaţi, are o contribuţie importantă la întărirea apărării şi securităţii României.

„Contingentul militar portughez din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, aflat aici, la Caracal, alături de militarii din Republica Macedonia de Nord şi de ceilalţi aliaţi, are o contribuţie importantă la consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi la întărirea apărării şi securităţii României şi a cetăţenilor noştri”, a spus Klaus Iohannis, în prezența omologului portughez Marcelo Rebelo de Sousa.

Șeful statului a explicat că invadarea Ucrainei de către Rusia a evidenţiat, o dată în plus, capacitatea NATO şi a aliaţilor de a acţiona ferm, solidar şi coerent atât în sprijinul poporului ucrainean, pentru a diminua efectele severe ale războiului, cât şi pentru întărirea şi reasigurarea Aliaţilor de pe Flancul Estic.

Liderul de la Cotroceni i-a mulțumit președintelui Portugaliei pentru prezenţa militarilor săi în România: „Suntem recunoscători că Portugalia, stat aliat de pe Flancul Sudic, reconfirmă unitatea aliată şi convingerea că apărarea noastră comună trebuie consolidată pe toate dimensiunile şi direcţiile. Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru prezenţa militarilor portughezi şi pentru excelenta cooperare pentru modernizarea Forţelor Aeriene ale României”.

Update 20 decembrie, ora 12.02. Președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa s-a întâlnit cu liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, la Batalionul 1 Instrucţie „Olt” din Caracal, lângă scutul de la Deveselu.

Știrea inițială: Palatul Cotroceni precizează că vizita preşedintelui Marcelo Rebelo de Sousa are loc în contextul unui dialog bilateral intens, la nivel înalt, dar şi de lucru, şi al unei coordonări strânse în interiorul Uniunii Europene şi NATO. Apărarea este unul dintre domeniile cheie ale cooperării bilaterale, Portugalia participând la forţa multinaţională a blocului occidental militar din România pentru consolidarea apărării aliate pe Flancul Estic, având un contingent de forţe terestre staţionat la Caracal.

Discuții cheie cu omologul român Klaus Iohannis

Agenda discuţiilor celor doi şefi de stat cuprinde aspecte legate de intensificarea cooperării româno-portugheze în domeniul apărării, dar şi economic, comercial, digital, medical etc. „Va fi salutată contribuţia comunităţii româneşti la dezvoltarea societăţii portugheze”, indică Administraţia Prezidenţială de la București.

Totodată, Klaus Iohannis și Marcelo Rebelo de Sousa vor aborda situaţia de securitate din Ucraina, cu accent pe intensificarea asistenţei umanitare acordate ţării vecine în contextul venirii iernii, inclusiv refugiaţilor ucraineni, precum şi pe sprijinul în facilitarea exporturilor de cereale.

Situația din Republica Moldova, abordată de cei doi șefi de stat

Sunt prevăzute și discuții despre continuarea sprijinului activ pentru Republica Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări, generate de situaţia de securitate de la frontierele sale şi de criza energetică.

Cei doi lideri europeni vor trata şi modalităţile de sprijin pentru statele care şi-au exprimat intenţia să adere la Uniunea Europeană: Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi partenerii din Balcanii de Vest.

Cum a ajuns Portugalia un aliat militar pentru București

Portugalia, o țară cu circa 10 milioane de oameni și cu un PIB similar cu al Româniai, s-a dovedit, în ultimii ani, un partener important pentru București. Statul român a cumpărat de acolo o escadrilă de 17 avioane de vânătoare americane second hand F16, primele aeronave intrate în serviciul forțelor aeriene în ultimele decenii.

De la declanșarea invaziei asupra Ucrainei, între București și Lisabona a avut loc un dialog diplomatic intens. În doar o lună, cele două state au purtat discuții la nivel de șefi de stat, apoi au avut loc întâlniri între președintele român și premierul portughez în Consiliul European, precum și între miniștrii de Externe.

La 24 februarie 2022, chiar în ziua în care Vladimir Putin a ordonat operațiunea sa militară specială, Consiliul Suprem de Apărare Națională din Portugalia (similar CSAT din România) și-a dat acordul pentru punerea la dispoziția NATO a forțelor si mijloacelor asumate în cadrul Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) și Initial Follow on Forces Group (IFFG).