15 dec. 2022 | 15:19

Președinta PE, sprijin vocal puternic pentru România în Consiliul European. Reacția lui Iohannis

ULTIMA ORĂ
Președinta PE, sprijin vocal puternic pentru România în Consiliul European. Reacția lui Iohannis

Prima referire despre scandalul Schengen în Consiliul European de joi a fost făcută de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola. În intervenţia sa de la începutul reuniunii din Bruxelles, șefa PE și-a exprimat dezamăgirea faţă de votul negativ al Austriei în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

Roberta Metsola a luat atitudine în Consiliul European

„Uniunea Europeană a dovedit, de-a lungul timpului, că poate îndepărta orice bariere şi poate aduce oamenii împreună. UE poate face asta din nou şi acum, dacă are curajul să ia decizii politice care să se menţină emblematice pentru generaţia actuală în construcţia europeană”, a declarat Roberta Metsola.

Potrivit unor surse oficiale, preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit pentru sprijinul vocal puternic al Parlamentului European, dar şi al majorităţii covârşitoare a statelor membre. Până acum, liderul de la Cotroceni a purtat mai multe discuţii cu lideri UE în marja Consiliului European despre situaţia injustă la adresa României şi necesitatea găsirii unei soluţii rapide.

În ziua blocării aderării României și Bulgariei la Schengen, Metsola s-a declarat „extrem de dezamăgită”, cerând Consiliului JAI al UE „să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis”.

„Sunt extrem de dezamăgită de amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen. Ambele ţări sunt pregătite şi meritau să intre. Din partea Parlamentului European, cer Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniţi cu adevărat”, a scris ea pe Twitter.

Președinta PE vine în România

Despre șefa legislativului european s-a aflat că vine în România, la începutul săptămânii viitoare, marţi urmând să aibă o întâlnire cu tinerii la evenimentul „Împreună suntem Europa” (organizat de Biroul PE în țara noastră, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti).

„Evenimentul este o oportunitate pentru toţi tinerii de a interacţiona direct cu preşedinta singurului organism european ales prin vot direct de către cetăţeni şi singurului Parlament transnaţional din lume, dar şi de a se inspira reciproc şi de a-şi schimba opiniile”, a explicat universitatea.

România, care aștepta intrarea în Schengen de 11 ani, nu a reușit să adere la spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a blocat decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru acceptarea în Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda s-a opus Bulgariei, dar votul a fost dat „la pachet cu România”.