Premierul Poloniei: „Războiul din Ucraina a scos la iveală adevărul despre Rusia”. Cum poate fi învins Putin

Premierul Poloniei: „Războiul din Ucraina a scos la iveală adevărul despre Rusia”. Cum poate fi învins Putin

Premierul polonez Mateusz Morawiecki susține că principiul unanimității este o „supapă de siguranță” care protejează Uniunea Europeană împotriva dominației celor mai puternice state membre. Oficialul de la Varșovia a făcut referire la declarațiile recente ale eurodeputaților cu privire la legitimitatea dreptului de veto în UE.

Premierul Poloniei, precizări cheie despre războiul Rusiei în Ucraina

De asemenea, prim-ministrul Poloniei consideră că războiul din Ucraina a scos la iveală adevărul despre Rusia. Liderii care au refuzat să vadă că puterea lui Putin are acum tendințe imperialiste trebuie să se confrunte cu faptul că au reînviat demonii secolelor XIX și XX în Federația Rusă: naționalismul, colonialismul și totalitarismul, spune Morawiecki pentru Euractiv.

„Practica politică a arătat că ceea ce contează cel mai mult este vocea Germaniei și a Franței. Deci avem de-a face nu doar cu o democrație formală, ci și cu o oligarhie în care cei mai puternici își exercită puterea. Mai mult, ei sunt cei care greșesc și nu acceptă criticile din exterior”, se arată în articolul premierului.

Ce spune Mateusz Morawiecki despre situația conflictuală din estul Europei

După cum a subliniat Mateusz Morawiecki, abolirea regulii unanimității ar aduce structura Uniunii Europene mai aproape de un model în care cei puternici și mai mari ar domina pe cei mai slabi și mai mici. Acesta a adăugat că războiul din Ucraina este momentul potrivit pentru a „alinia conștiința Europei” și, în sfârșit, a putea vorbi despre valori cu adevărat democratice.

„De prea mult timp, prețul scăzut al gazului rusesc a fost cea mai importantă valoare pentru multe țări. (…) Depășirea imperialismului în Europa este și o provocare pentru Uniunea Europeană. Toate organizațiile internaționale se pot opune imperialismului doar dacă susțin valorile fundamentale – libertatea și egalitatea tuturor statelor lor membre”, a explicat premierul.

„Mulți lideri s-au lăsat ademeniți de Putin și sunt acum în stare de șoc”

În continuare, premierul polonez a spus că războiul din Ucraina a dezvăluit și adevărul despre Europa. Mulți oficiali europeni s-au lăsat ademeniți de Vladimir Putin, iar acum sunt în stare de șoc! Astfel, Morawiecki a făcut apel la toți liderii bătrânului continent pentru „curajul de a gândi în termeni corespunzători vremurilor în care trăim”.

Cum pot fi învinși rușii

După cum a subliniat acesta, Rusia poate fi învinsă – datorită Ucrainei și sprijinului Uniunii Europene. Pentru ca asta să se întâmple, sunt necesare acțiuni consecvente.

„Trebuie să depășim și amenințarea imperialismului în Uniune. De aceea avem nevoie de o reformă profundă care să restabilească binele comun și egalitatea ca principii principale ale Uniunii”, a precizat prim-ministrul Poloniei.

Kievul are nevoie de mai mult sprijin

În Parlamentul European de la Strasbourg au existat voci care pun la îndoială principiul unanimității în Uniunea Europeană, conform căruia statele membre individuale își pot exercita dreptul de veto. La mijlocul lunii iulie, cancelarul german Olaf Scholz afirma că „nu ne mai putem permite dreptul de veto național, de exemplu în politica externă, dacă vrem să fim în continuare auziți într-o lume a marilor puteri concurente”.

În încheiere, Mateusz Morawiecki face apel la mai mult sprijin pentru Ucraina în lupta ei de a recuceri teritoriile care i-au fost luate și de a forța Rusia să se retragă.