24 oct. 2022 | 14:00

Vasile Dîncu, noi precizări despre demisie. Cine sunt marii favoriți pentru șefia MApN

ULTIMA ORĂ
Vasile Dîncu, noi precizări despre demisie. Cine sunt marii favoriți pentru șefia MApN

Premierul României, Nicolae Ciucă, a precizat, joi, 13 octombrie, că va avea o discuție cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu, despre recentele sale declarații la adresa Ucrainei. Prim-ministrul susține că ceea ce a spus Dîncu nu reprezintă opinia Executivului. Ministrul Apărării s-ar afla pe lista neagră a remanierilor, după ce a declarat că Zelenski trebuie să negocieze pacea cu Putin.

Vasile Dîncu a provocat scandal în cadrul coaliţiei de guvernare

Update 24 octombrie, ora 13.51. Ministrul demisionar Vasile Dîncu susține că nimeni nu i-a cerut să plece de la Apărare: „Nu știu de când s-a rupt relația. Aud pe surse de 7 luni că trebuie să demisionez (…) Eu am declarat foarte clar în acel comunicat motivul demisiei mele. Nu am avut niciun fel de reproșuri din partea președintelui Klaus Iohannis. Nu am vorbit nici ieri, nici azi cu președintele Klaus Iohannis (…) Nu mi-a cerut nimeni demisia, dar nu vreau să afectez funcționarea Apărării din România. Nu mi-a cerut nimeni nimic (n.r. – să semnez)”.

Update 24 octombrie, ora 12.38. După ce Vasile Dîncu a demisionat de la șefia Ministerului Apărării, PSD a convocat o ședință urgentă. Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, vicepremierul Sorin Grindeanu și secretarul general al PSD, Paul Stănescu, discută despre găsirea rapidă a unei soluții. Pentru moment, interimatul la Apărare va fi preluat de premierul Nicolae Ciucă.

Deoarece Ministerul Apărării aparține PSD-ului (conform împărțirii din coaliție), pe masa partidului stau două nume grele: Mihai Tudose și senatorul Angel Tîlvar, cei doi fiind marii favoriți pentru portofoliul MApN.

Update 24 octombrie, ora 11.54. Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării, după declarațiile controversate privind situația din Ucraina. Oficialul de la București a precizat că singura șansă de pace ar fi dacă Ucraina ar accepta negocierile cu Rusia, afirmație care a scandalizat Kievul și Palatul Cotroceni.

„În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale.

Redau, mai jos, textul integral:

Domnului Prim Ministru al Guvernului României

Nicolae – Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.

Vasile DÎNCU

București, 24 octombrie 2022”, a transmis Vasile Dîncu.

Update 17 octombrie, ora 11.56. Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, au discutat aproape o oră la Palatul Victoria. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, cei doi oficiali au vorbit despre reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO și despre „calibrarea comunicării publice”.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a discutat, la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Temele abordate au vizat reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental”, a spus Dan Cărbunaru.

Update 17 octombrie, ora 10.51. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ar fi ajuns la sediul Guvernului, unde va avea o discuție cu premierul Nicolae Ciucă, ca urmare a declarațiilor controversate referitoare la războiul din Ucraina. Potrivit unor surse politice apropiate coaliției, șeful Executivului ar urma să îi ceară demisia lui Dîncu.

Încă de săptămâna trecută, prim-ministrul României îl aștepta pe ministrul Apărării la o discuție, dar oficialul a motivat că are o agendă foarte încărcată și nu are timp.

„Îl aștept pe domnul ministru să revină în țară de la ministestriala NATO și trebuie să avem o discuție foarte deschisă față de opinia dumnealui, nu este opinia Guvernului și trebuie să lămurim acest aspect”, a transmis Nicolae Ciucă.

Știrea inițială: Inclusiv liderul PSD, Marcel Ciolacu, a admis că Vasile Dîncu a greşit şi pare dispus să îl sacrifice pe ministrul Apărării, după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis acestuia să citească mai des ziarele.

Vasile Dîncu are toate şansele să părăsească șefia Ministerului Apărării, mai ales după declaraţiile controversate pe care le-a făcut în ultima perioadă. Zilele trecute, oficialul relata că NATO ar trebui să negocieze pacea dintre Ucraina şi Rusia. Propunerea a stârnit reacții atât în spaţiul public, cât şi în cadrul coaliţiei de guvernare.

Ce a spus ministrul Apărării despre Rusia și Ucraina

Ministrul român al Apărării a subliniat, într-o intervenție la postul Prima TV, că „războiul din Ucraina va mai continua și că singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia.

„Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a precizat oficialul.

Reacția lui Zelenski

Dîncu este de părere că „ideal ar fi o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri”. Ulterior, președintele Volodimir Zelenski a reacționat la propunerea venită din partea ministrului român al Apărării.

„Astăzi vreau să adresez acest apel al meu celor din lume care sunt supuși manipulărilor rusești cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Dorește statul terorist pace? Evident că nu. O dovedește în fiecare zi și în fiecare noapte”, a explicat Zelenski.