03 dec. 2022 | 08:55

Povestea primei femei medic militar din SUA: Mary Walker a fost refuzată, dar n-a renunțat

ACTUALITATE
Povestea primei femei medic militar din SUA: Mary Walker a fost refuzată, dar n-a renunțat

În toată istoria Statelor Unite, a existat o singură femeie care a primit Medalia de Onoare, iar numele ei este Mary Edwards Walker.

A fost chirurg, a militat pentru drepturile femeilor, un aboliționist convins, însă și spion, Walker a devenit prima femeie medic chirurg din armata SUA în timpul Războiului Civil. Moștenirea ei este sărbătorită în toată țara, iar în 2012, în orașul natal al lui Walker a fost dezvelită o statuie de bronz, în onoarea contribuțiilor sale.

Cine a fost, de fapt, Mary Walker și de ce este ea importantă pentru istorie

Mary Edwards Walker s-a născut în data de 26 noiembrie 1832 în Oswego, New York. Părinții ei au încurajat-o să gândească liber și i-au permis să poarte pantalon, în loc de clasicele corsetele pe care femeile erau obligate să le poarte la acea vreme. Educația a fost, de asemenea, foarte importantă pentru familia Walker.

După ce a absolvit facultatea, Mary Walker a devenit profesoară în Minetto, New York, dar marea ei dorință era să devină medic.

Așadar, a lucrat până a economisit suficienți bani pentru a plăti facultatea de medicină. Ea a devenit a doua femeie care a absolvit acest colegiu după Elizabeth Blackwell.

Din nerfericire, ea nu a avut, la început, mult succes, fiindcă oamenii nu voiau să accepte o femeie doctor.

Când a început Războiul Civil American, în 1861, Walker a vrut să se alăture Uniunii, astfel că a mers la Washington, dar nu i s-a permis să servească drept ofițer medical pentru că era femeie.

În consecință, a decis să devină chirurg voluntar la Spitalul Oficiului de Brevete din SUA din Washington. La acea vreme, armata nu avea femei chirurg, așa că lui Walker i se permitea să profeseze numai ca asistent medical.

În 1862, Walker se muta în Virginia și începea să trateze soldații răniți lângă linia frontului. În 1863, cererea ei de a profesa ca chirurg era, în sfârșit, acceptată.

Ea a devenit prima femeie chirurg din armata SUA.

Pe lângă munca ei în armata, ea a început să pledeze pentru drepturile femeilor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele