01 iul. 2022 | 12:49

Polonia se apără de Rusia și Belarus printr-un zid uriaș. Gardul are aproape 200 de km lungime

ULTIMA ORĂ
Polonia se apără de Rusia și Belarus printr-un zid uriaș. Gardul are aproape 200 de km lungime

Războiul dus de Rusia în Ucraina este departe de a se încheia. De teama unei invazii și pentru a opri fluxul de imigranți ilegali, Polonia a decis să construiască un zid de aproape 200 de kilometri la granița cu Belarus. Gardul este din oţel, are o înălţime de 5,5 metri şi a fost inaugurat joi, 30 iunie, de premierul Mateusz Morawiecki și înalți oficiali de securitate.

Zid uriaș la granița Polonia-Belarus

Polonia a finalizat zidul de oțel care se întinde de-a lungul graniței cu Belarus, pentru a opri fluxul de imigranți ilegali, după ce zeci de mii, majoritatea din Orientul Mijlociu, au încercat să intre în statul membru UE de pe teritoriul belarus anul trecut. Ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski, a declarat că acest gard din oțel (5,5 metri înălțime și 186 de kilometri lungime) „ne va despărți de dictatura sumbră a lui Lukașenko”, pe care Occidentul îl învinovățește pentru că a condus afluxul de migranţi.

„Primul semn al războiului din Ucraina a fost atacul [președintelui Belarus] Alexander Lukașenko la granița poloneză”, a spus prim-ministrul Poloniei.

Acuzații dure la adresa lui Alexandr Lukașenko

Autoritățile de la Varșovia acuză regimul lui Alexandr Lukașenko că a folosit migranții ca instrument pentru a declanșa tensiuni începând cu 2021, atunci când zeci de mii de oameni, în mare parte din Kurdistanul irakian, au încercat să intre în Polonia, Lituania și Letonia din Belarus. Cel puțin 20 de persoane și-au pierdut viața la frontiera celor două țări, în condiții de îngheț.

Nici guvernul de la Varșovia nu este iertat

De cealaltă parte, grupurile pentru drepturile omului spun că Polonia folosește dublu standard, primind milioane de ucraineni care fug de invazia Rusiei și blocând, totodată, intrarea majorității refugiaților asiatici prin Belarus.

„Dacă dai drumul unui refugiat la granița cu Ucraina, ești un erou. Dacă o faci la granița cu Belarus, ești un contrabandist și ai putea ajunge la închisoare pentru opt ani”, a spus Natalia Gebert, fondatoare și CEO al Dom Otwarty, un ONG polonez care ajută refugiații.

Ce spune Organizația pentru drepturile omului

Potrivit Human Rights Watch (HRW), Polonia „împinge, în mod ilegal și uneori violent, migranții și solicitanții de azil înapoi în Belarus, unde se confruntă cu abuzuri grave, inclusiv bătăi și violuri de către polițiștii de frontieră și alte forțe de securitate”.

Polonia și alte state membre UE susțin că Lukașenko a orchestrat criza migranților împreună cu aliatul său, Vladimir Putin, ca răzbunare pentru sancțiunile impuse lui și regimului său după protestele în masă din august 2020.