Polițiștii din România au ieșit în stradă. A doua zi de proteste la Ministerul Finanțelor
Sindicaliştii din Poliţie şi din penitenciare protestează, marţi, 9 august, la sediul Ministerului Finanţelor din Bucureşti. Printre revendicările polițiștilor se numără aplicarea Legii-cadru a salarizării, acordarea unor sporuri prevăzute de lege, actualizarea şi recalcularea pensiilor militare de stat.
Sindicaliștii din Poliție și penitenciare, protest în fața Ministerului Finanțelor
Update 10 august, ora 13.01. Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC) continuă, miercuri, protestul în faţa Ministerului Finanţelor Publice, principala sa revendicare fiind aplicarea Legii salarizării 153/2017.
Știrea inițială: Polițiștii români pichetează, marţi, de la ora 10.00, sediul Ministerului Finanţelor din Capitală, printre cerințe aflându-se aplicarea Legii-cadru a salarizării, acordarea unor sporuri prevăzute de lege, actualizarea şi recalcularea pensiilor militare de stat.
Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC) acuză că, printr-un proiect legislativ iniţiat acum câteva zile de Ministerul Muncii, „doar câteva ministere, alese pe sprânceană, plus INS (…), laolaltă cu toate structurile lor teritoriale ar beneficia de o majorare a salariului de bază de 15%”.
Avertisment FSNPPC pentru Guvern
Reprezentanţii FSNPPC avertizează că, dacă nu vor primi un răspuns pozitiv din partea Guvernului, cât mai urgent, vor extinde manifestările, în mod legal, la nivel naţional, recurgând la proteste inedite. La acțiunea organizată, marţi, de sindicaliştii din Poliţie se vor alătura şi reprezentaţi ai Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).
Potrivit Sindicatului Europol, „ultima tentativă de aplicarea a unei părți din Legea salarizării a fost la începutul lunii iunie, când un proiect de lege care viza acordarea unui sfert din cele două tranșe restante, deși a fost adoptat, pentru că a suferit modificări semnificative în Camera Deputaților, cu privire la creșterea salariilor aleșilor locali, a ajuns să fie contestat la CCR de către partidul USR. Din păcate, la primul termen din iunie, CCR a refuzat să judece și a amânat cauza pentru luna septembrie. Și uite așa, Statul român, pentru care am depus un jurământ suprem „chiar cu prețul vieții”, a ajuns să mai facă economie două luni pe spatele nostru”.
Discriminare salarială în 2022
Oamenii legii mai spun că nu pot rămâne indiferenți la discriminarea salarială promovată de Guvern, care împarte bugetarii între „șmecheri” și „fraieri”. Aceștia semnalează că, pentru bugetarii „civili”, se propune o creștere de 15% a salariului de bază, iar pentru polițiști și angajații din sistemul de apărare, doar un sfert din restanță, fără să se umble la nivelul salarial.
Cu alte cuvinte, sumele alocate acum polițiștilor și angajaților din sistemul de apărare nu numai că nu acoperă inflația de 14% înregistrată, dar puterea de cumpărare a scăzut sub nivelul salarial deținut de un polițist anterior aplicării Legii salarizării din 2017.
Citește și Ofițer MAI, prins în flagrant de DNA când lua șpagă. Este acuzat de trafic de influență
FSNPPC reclamă că „drepturile noastre și ale întregii familii ocupaționale bugetare Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, dar și ale pensionarilor militari (rezerviști din Armată și Poliție, care pot fi rechemați oricând, la ordin, în activitate, conform Legii nr. 446/2006) sunt sfidate grosolan de către actuala conducere guvernamentală.