Politico: Radiografia unui scandal care a zdruncinat Uniunea Europeană până în măduva oaselor: Qatar, Campionatul Mondial și banii
Pe 9 decembrie, la căderea nopții, poliția belgiană și personalul de securitate parlamentar au înaintat pe ascuns pe holurile imaculate ale clădirii pustii, securizând birourile și camerele pe măsură ce înaintau.
În același timp, detectivii se pregăteau să efectueze o serie de raiduri în reședințe și apartamente din întreaga capitală.
1.5 milioane de euro în numerar găsiți în casa lui Kaili
În orele care au urmat, au fost arestați șase suspecți, printre care Eva Kaili, un politician grec plin de farmec, în vârstă de 44 de ani, care, în calitate de vicepreședinte, era unul dintre politicienii cu cel mai înalt profil din Parlamentul European.
Partenerul ei și fostul său șef au fost, de asemenea, reținuți. Raidurile efectuate în zilele următoare la cel puțin 20 de locuințe și birouri din Belgia, Italia și Grecia au dus la descoperirea a 1,5 milioane de euro în numerar, iar ofițerii au confiscat computere și telefoane mobile ca probe.
Poliția a găsit bancnote în valoare de 150.000 de euro în apartamentul pe care Kaili îl împărțea cu partenerul ei și, într-unul dintre cele mai bizare detalii, tatăl ei a fost surprins cărând o valiză plină de bani în timp ce părăsea un hotel din centrul orașului.
În timp ce investigațiile continuă, Kaili și partenerul ei sunt în prezent ținuți în celule într-o închisoare belgiană.
Ei sunt două dintre cele patru persoane reținute sub suspiciunea de luare de mită și spălare de bani.
Potrivit documentelor oficiale, există suspiciunea că au luat bani în schimbul îndeplinirii unor sarcini pentru parlamentul din Qatar și, poate, din Maroc.
Cazul a zdruncinat Uniunea Europeană până în măduva oaselor, în ciuda faptului că, o săptămână mai târziu, specificul presupuselor infracțiuni este încă vagi.
„Democrația europeană este atacată”
Este, fără îndoială, cel mai grav scandal de corupție care a afectat UE în aproape un sfert de secol.
Credibilitatea procesului democratic care stă la baza întregului sistem politic al blocului format din 27 de țări a fost pusă sub semnul întrebării pe baza puținelor lucruri cunoscute până în prezent.
„Democrația europeană este atacată”, a declarat Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, când s-a adresat colegilor săi în cadrul unei sesiuni de criză.
De la demisia în masă a Comisiei Europene a lui Jacques Santer pe fondul acuzațiilor de fraudă din 1999, Bruxelles-ul nu a mai fost atât de grav destabilizat de un scandal de corupție.
După cum a spus joi președintele actual al Comisiei, Ursula von der Leyen: „Este dureros și trebuie să muncim din nou din greu pentru a recâștiga încrederea și încrederea”, citată de Politico.
Parlamentul European a fost mult timp un magnet pentru lobbyiștii și demnitarii în vizită, dornici să își facă auzită vocea într-unul dintre centrele de putere ale UE. Deși Parlamentul este, fără îndoială, cea mai puțin influentă dintre instituțiile UE, puterea sa a crescut de când a primit un nou mandat în 2009, iar cei 705 legislatori ai săi au acum autoritatea de a modela legislația, de obicei în fazele finale.
Poate și mai relevant este faptul că Parlamentul oferă un forum de profil înalt pentru dezbaterea publică. Camera sa este un loc în care legiuitorii din cele 27 de țări ale blocului comunitar țin discursuri în numele unor cauze care le sunt dragi, ceea ce le conferă o recunoaștere pe care banii nu ar trebui să o poată cumpăra.
O vizită care ridică semne de întrebare
Pe măsură ce săptămâna a trecut, au apărut noi detalii despre presupusa campanie de influență a Qatarului, care neagă orice implicare în acest scandal.
Kaili a vizitat Qatar la începutul lunii noiembrie, întâlnindu-se cu ministrul muncii din această țară și cu alte persoane. La scurt timp după aceea, în Parlamentul European, ea a ținut un discurs strălucitor, salutând gazda Cupei Mondiale ca fiind un „fruntaș în ceea ce privește drepturile muncii” și lăudând „transformarea istorică” a țării. A fost un punct de vedere nepopular, în contradicție cu criticile dure din partea militanților care au avertizat că muncitorii din construcții sunt tratați ca niște sclavi în timp ce se construiesc stadioanele de fotbal.
În zilele următoare, vor fi mai multe căutări, pe măsură ce ancheta penală continuă. Kaili, care a negat acuzațiile care i se aduc, trebuie să se prezinte în instanță pe 22 decembrie. Prietenul ei, Giorgi, ar fi mărturisit în închisoare, potrivit presei locale, spunându-le procurorilor că a luat bani și pledând pentru ca cei doi să fie eliberați pentru a putea avea grijă de copilul lor.