Politicienii români încearcă să repare erori din trecut: criza energetică ne arată că n-am procedat bine

Politicienii români încearcă să repare erori din trecut: criza energetică ne arată că n-am procedat bine

Criza energetică din prezent, resimțită la nivelul întregii regiuni europene, pune presiune pe liderii locali să găsească soluții cât mai rapid și eficient. Una dintre aceste soluții ar putea fi redeschiderea minelor de cărbune care s-au închis în trecut, pe motiv că nu mai sunt profitabile, conforme cu normele de mediu sau că necesită mult prea multe investiții.

Pe fondul prețurilor tot mai mari de pe piața internațională de energie, dar și în încercarea Europei de a căpăta independență energetică și de a scăpa de importurile de la Moscova, autoritățile române ar putea reveni asupra unei decizii din trecut. Aceea de a închide minele de cărbune din țară.

România va avea o strategie a resurselor minerale

Despre această ipoteză a vorbit însuși ministrul Economiei, Florin Spătaru. Conform oficialului guvernamental, s-au făcut deja primii pași către o materializare a acestei variante. În România se lucrează la o strategie a resurselor minerale, dar se vor aduce și norme de aplicare pentru Legea minelor, a punctat ministrul.

”Vom avea o strategie a resurselor minerale. Ieri am avut o primă discuție cu companiile din domeniu, cu institutele de cercetare, cu ANRM, cu Ministerul Economiei și mă aștept ca în următoarele săptămâni să actualizăm strategia pe resurse minerale, de asemenea să venim cu normele de aplicare a Legii minelor și să intrăm în discuții serioase cu Comisia Europeană pentru a putea să valorificăm cât mai bine aceste resurse minerale neenergetice pe care România le deține., în această criză a materiilor prime.

România are această oportunitate și, aș spune, și această responsabilitate de asigurare a independenței economiei europene și să demareze un proces de exploatare și de redeschidere a unor mine – nu toate, bineînțeles – a unor mine care să ofere aceste materii prime critice. Ăsta e stadiul la care suntem acum, sper să facem acest proces cât mai rapid posibil”, a declarat Florin Spătaru, în timpul unei vizite la salina de la Slănic, din județul Prahova, întrebat fiind dacă autoritățile intenționează să redeschidă unele mine închise.

Citește și: