29 iul. 2022 | 13:10

Politicianul român care îl apără pe Viktor Orban. Cum explică discursul putinist

ULTIMA ORĂ
Politicianul român care îl apără pe Viktor Orban. Cum explică discursul putinist

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu crede că discursul premierului ungar Viktor Orban a fost unul rasist sau putinist. Politicianul susține că îl cunoaște foarte bine pe oficialul de la Budapesta, a discutat cu acesta de multe ori, de aceea este ferm convins că nu are nicio urmă de rarism. De asemenea, a reacționat și la declaraţiile considerate anti-UE şi anti-NATO ale prim-ministrului din Ungaria.

Kelemen Hunor de la UDMR sare în apărarea lui Viktor Orban

„Amestecul interrasial, relaţiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor, nu e un subiect ce ţine de funcţionarea societăţii şi nu e un subiect de stat. Dacă se poate spune aşa, este un subiect de suflet. Să nu mai vorbim de faptul că cineva încearcă în mod deliberat să interpreteze greşit o declaraţie şi doreşte să-şi întărească propria părere sau prejudecăţile printr-o interpretare greşită. Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Eu pot să găsesc fraze în operele lui Platon pe care, dacă le scot din context, pot demonstra, dintr-o singură mişcare, cât de rasist sau fascist a fost Platon. Dacă ne uităm la tot discursul lui Orban, putem vedea că nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Există o singură specie de om, homo sapiens, restul e cancan”, a declarat liderul UDMR.

Cum justifică afirmațiile de la Băile Tușnad

Acuzaţia că Viktor Orban a ţinut un discurs pro-rus la Băile Tuşnad este demontată de Kelemen Hunor: „A condamnat Rusia, fiecare persoană care condamnă războiul condamnă pentru că ceea ce face Rusia este inacceptabil. Scopul Europei este să împingă Rusia înapoi la graniţele sale şi să pună capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina cât mai curând posibil. Este în interesul tuturor să avem pace. Dacă cineva vrea pace, asta nu-l face un putinist. Dacă cineva crede că negocierile de pace ar trebui deschise cât mai curând, cred că are cele mai normale aşteptări ale lumii: nu războiul, ci pacea ar trebui să fie decisivă”.

Nu este rasist sau putinist

Cât despre afirmațiile anti-NATO făcute în România, oficialul de la București spune că este dreptul oricărui lider politic să-şi exprime opinia, deși este diferită: „Când am aderat la NATO şi UE, nu reţin să fi scris pe undeva în tratate că libertatea de opinie trebuie suspendată şi că trebuie să uităm de libertatea de exprimare. Între aliaţi nu s-a pus problema ca cineva să nu poată să aibă o opinie diferită. Eu observ că NATO este unită în ceea ce priveşte războiul şi ajutorul umanitar, însă UE este mai divizată din cauza subiectelor economice şi energetice. Dar asta nu înseamnă că toţi liderii NATO şi UE devin putinişti”.

Premierul Ungariei a subliniat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, că Occidentul are nevoie de o nouă strategie pentru încheierea războiului din Ucraina, precizând, totodată, că discursul ruşilor trebuie luat în serios. Viktor Orban este de părere că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească invazia.