17 apr. 2022 | 08:55

„Poftele” femeilor gravide, un mister care, în sfârșit, a fost descifrat: ce s-a descoperit

ACTUALITATE
„Poftele” femeilor gravide, un mister care, în sfârșit, a fost descifrat: ce s-a descoperit

Știm că poftele alimentare, în timpul sarcinii, pot include aproape orice aliment, dar de unde vin ele? Noi cercetări, făcute pe șoareci, identifică partea creierului care pare să controleze aceste impulsuri, ceea ce, în viitor, ar putea descifra un mister vechi de sute de ani.

În testele efectuate pe șoareci, în care echipa a descoperit că aceste animale au, de asemenea, pofte în timp ce sunt gestante, cercetătorii au observat modificări în circuitele de recompensă ale creierului, precum și în zonele responsabile pentru gust și sistemele senzoriale, dar și motorii.

În cadrul căii mezolimbice, responsabilă pentru furnizarea de doze de dopamină și pentru recompensarea creierului pentru acțiunile sale, echipa a identificat niveluri mai ridicate de dopamină și activitate crescută a receptorului de dopamină D2R, într-o regiune numită nucleus accumbens, parte a sistemului de recompensă al creierului.

„Această descoperire sugerează că sarcina induce o reorganizare completă a circuitelor neuronale mezolimbice prin neuronii D2R”, a declarat neurobiologul Roberta Haddad-Tóvolli, de la Institutul de Cercetare Biomedicală August Pi i Sunyer, din Spania.

„Aceste celule neuronale ar fi responsabile pentru pofte, deoarece anxietatea alimentară este tipică în timpul sarcinii”, a mai spus ea.

Acest studiu se referă, în mod special, la șoareci, însă luând în calcul faptul că, spre exemplu, creierul șoarecelui și cel uman au destule în comun, studiile devin cu atât mai pertinente.

Poftele femeilor însărcinate ajută pe de-o parte, dar sunt și dăunătoare

Se crede că pofta susține creșterea embrionară într-o varietate de moduri, dar există și probleme potențiale – consumul de alimente gustoase și bogate în calorii are potențiale dezavantaje pentru bebeluși și mamele lor.

Cercetătorii au continuat să studieze descendenții șoarecilor cărora li s-a permis să-și satisfacă pofta de alimente dulci, observând diferențe în metabolism și circuite neuronale la următoarea generație.

„Aceste rezultate sunt șocante… multe dintre studiile anterioare, în acest domeniu, se concentrează pe analiza modului în care obiceiurile permanente ale mamei, cum ar fi obezitatea, malnutriția sau stresul cronic – afectează sănătatea bebelușului”, a spus neurobiologul. Marc Claret, de la Universitatea din Barcelona din Spania.

„Cu toate acestea, acest studiu indică faptul că unele dintre comportamentele scurte, dar recurente, cum ar fi poftele, sunt suficiente pentru a crește vulnerabilitatea psihologică și metabolică a urmașilor”, a mai spus acesta.

În testele de studiere a urmașilor șoarecilor, cercetătorii au identificat potențiale probleme ca o eventuală creștere în greutate, anxietate și tulburări de alimentație.

Rămâne de văzut cum s-ar traduce acest lucru la ființele umane, dar semnele nu sunt bune.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele