Ce taxe plătesc românii pentru criptomonede în 2022. Singurii care vor fi scutiți de ANAF
Nu mai puțin de 131 de milioane de euro au fost obținute în România din tranzacțiile cu criptomonede, iar ANAF nu și-a primit impozitele pe ei.
Cei care au făcut bani din criptomonede s-ar putea confrunta cu amenzi foarte generoase pe teritoriul României, în cazul în care oficialii ANAF demonstrează că sunt vinovați de evaziune fiscală. Nu de alta, dar prea puțin astfel de investitori în crypto se grăbesc să le declare la stat. Din păcate pentru ei, platformele prin care se desfășoară multe dintre acele tranzacții trebuie să ofere Fiscului toate datele necesare în cazul unei investigații. Astfel, indiferent dacă ești utilizator de Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX sau altceva similar, Direcția Generală Antifraudă Fiscală a inițiat controale la adresa ta.
Conform ANAF, orice câștig sub 200 lei per tranzacție nu va fi impozitat. Condiția este ca totalul câștigurilor să nu treacă de valoarea de 600 lei într-un an fiscal. Asta înseamnă că orice profit care trece de 600 de lei pe an trebuie declarat și înregistrat la ANAF.
ANAF și criptomonedele
Aparent, verificările legate de industria crypto reprezintă cea mai nouă componentă a strategiei ANAF de a se adapta la evoluția tehnologiei și trendurilor pieței financiare, după cum se arată în comunicatul instituției pe marginea acestui subiect.
În prima fază de investigații, au fost identificate venituri de 131 de milioane de euro obținute de doar 63 de cetățeni români din criptomonede. Dincolo de acest detaliu, nu mai puțin de 48,67 de milioane de euro au fost identificați de inspectorii DGAF ce nu au fost declarați, parțial sau integral. În speranța obțineri impozitelor pe acele sume, până la această oră, au fost deja emise decizii de impunere pentru o sumă totală de circa 2,1 milioane de euro.
Ca să îți dai seama cât de transparenți sunt românii când vine vorba de criptomonede, gândește-te că, față de cele aproape 49 de milioane de euro nedeclarate sau declarate parțial, au identificate doar 15 milioane de euro obținute din tranzacționarea criptomonedelor care au fost declarate integral. Pentru acestea din urmă s-a plătit impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente.
În lunile următoare, vor continua investigațiile pe zona high-tech, printre românii care minează sau tranzacționează criptomonede și tokenuri non-fungibile – NFT.