14 nov. 2022 | 17:47

Planul viclean al lui Putin cu retragerea din Herson. De ce iarna va accelera războiul din Ucraina

ULTIMA ORĂ
Planul viclean al lui Putin cu retragerea din Herson. De ce iarna va accelera războiul din Ucraina

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) relatează că președintele rus Vladimir Putin l-ar fi promovat pe generalul Serghei Surovikin și l-ar fi lăsat să se retragă parțial din Herson cu o condiție: să cucerească restul regiunii Donețk cu ajutorul militarilor aflați dincolo de râul Nipru. Observația îi aparține lui Andrii Zagorodniuk, șeful Centrului ucrainean de strategii de apărare, iar ISW notează că ar fi cea mai potrivită explicație pentru reluarea ofensivei rușilor, mai întâi în jurul Bahmut, apoi în sud-vest, în jurul zonei Vuhledar.

Ce pregătește Putin după retragerea armatei din Herson

Potrivit think tank-ului american, din punct de vedere operațional, ofensivele militare rusești nu sunt de prea mult ajutor. Acestea sunt departe de locații semnificative și au fost lansate într-o perioadă dificilă, cu soldați insuficient pregătiți. De asemenea, ISW notează că luptele se vor intensifica în Donețk, în următoarele săptămâni, pe măsură ce vor sosi noii recruți și militarii retrași din Herson.

Pe de altă parte, armata ucraineană va fi în dificultate și nevoită să deturneze trupe, pentru a se apăra împotriva acestor atacuri ale rușilor. ISW mai precizează că Moscova nu are șanse mari de câștig, de vină fiind militarii abia mobilizați, dar slab echipați.

Armata rusă care operează în regiunea Donețk include unități convenționale, militari mobilizați, mercenari Wagner, formațiuni BARS (rezerva de voluntari ruși), miliții din Donbas, soldați din unitățile cecene ale lui Ramzan Kadîrov și batalioane de voluntari.

Iarna va intensifica războiul

Ucraina are câștiguri în regiunea Luhansk și, cel mai probabil, va continua să facă progrese dacă armata primește întăriri cu trupele din vestul Hersonului. Institutul pentru Studiul Războiului subliniază că operațiunile nu vor înceta în următoarele luni, deoarece rușii nu încearcă să stabilească și să consolideze poziții defensive de-a lungul întregii linii, ci reînnoiesc operațiunile ofensive în Donețk.

Și Kievul va continua contraofensiva în curs. Deși condițiile de luptă vor fi dificile, cele două tabere nu vor înceta să atace pe parcursul iernii, devenind un război de manevră mecanizat pe scară largă.

De ce nu este cazul unui armistițiu

Orice fel de armistițiu sau încetare a ostilităților în acest moment ar favoriza Kremlinul, avertizează ISW. Totuși, Putin este determinat să lupte în continuare și să demonstreze că nu va ceda. Prin urmare, este puțin probabil ca liderul rus să caute o soluție pentru încetarea focului, cu excepția cazului în care aceasta este însoțită de concesii ucrainene sau internaționale enorme.