Planul ambițios al NASA de a detecta viața extraterestră pe planete îndepărtate
Institutul NASA pentru Concepte Avansate este renumit pentru susținerea ideilor bizare, în domeniile ca astronomia sau explorarea spațiului. De când a fost reînființat, în 2011, institutul a sprijinit o mare varietate de proiecte ca parte a programului său în trei faze.
Cu toate acestea, până acum, doar trei proiecte au continuat să primească finanțare în faza a III-a. Unul dintre acestea tocmai a lansat o informare care descrie misiunea de a obține un telescop care ar putea vedea în mod eficient biosemnăturile pe exoplanetele din apropiere, utilizând lentila gravitațională a Soarelui. Acea distincție vine la pachet și cu o finanțare de 2 milioane de dolari – sau așa ar trebui.
NASA are planuri de viitor
În loc să lanseze o navă căreia i-ar lua mult timp călătorească, misiunea propusă simplifică semnificativ operațiunea. Utilizarea unui impuls gravitațional de la Soare este o metodă încercată și care funcționează, se pare. Cel mai rapid obiect creat vreodată de om, Parker Solar Probe, a folosit tocmai o astfel de tehnică.
Prima problemă a NASA ar fi pânzele solare, care sunt metoda preferată de propulsie a misiunii: ele nu se descurcă atât de bine atunci când sunt supuse intensității Soarelui. În plus, electronica sistemului ar trebui să fie mult mai rezistentă la radiații decât tehnologia existentă în prezent. Cu toate acestea, ambele probleme cunoscute au soluții potențiale în cadrul cercetării active.
Potrivit autorilor lucrării, va exista timp mai mult decât suficient în călătoria de 25 de ani, până la punctul de observație, pentru a rezolva toate problemele.
Ceea ce ar putea rezulta din acest ansamblu este o imagine mai bună a unei exoplanete pe care omenirea este probabil să nu ajungă în decursul unei vieți de om.
Totuși, mai e mult până departe, oamenii de știință de la NASA încă având multe probleme de rezolvat.
Trebuie remarcat că misiunea are un impact mai mare decât majoritatea celor din această categori. Cu puțin noroc, la un moment dat, în următoarele câteva decenii, vom primi o imagine la fel de clară a unei exoplanete potențial locuibile, însă rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla și, mai ales, când.