15 dec. 2022 | 08:03

Plafonarea prețului la energie electrică, doar pentru unii: ce pățești dacă ai două locuințe sau mai multe, cât vei plăti

ACTUALITATE
Plafonarea prețului la energie electrică, doar pentru unii: ce pățești dacă ai două locuințe sau mai multe, cât vei plăti

În teorie, toți românii vor plăti de anul viitor un preț plafonat la energie electrică. În realitate, tariful va fi mai plafonat la unii decât la alții, din ce reiese dintr-o lege apărută în această săptămână. Partea bună este că românii vor avea o șansă la tarife mai mici până în 2025. Partea proastă este că tarifele plafonate vor varia semnificativ în funcție de mai multe aspecte.

Legea 357/2022, ce se va aplica din 16 decembrie 2022, ce vizează modificarea regulilor schemei de plafonare a facturilor la curentul electric și gaze, a fost adoptată în această săptămână, iar particularitățile s-au stabilit prin OUG 119/2022. Cel mai important aspect este însă că pe lângă valoarea plafoanelor, categoriile de beneficiari și termenul până la care se va aplica schema de plafonare la energie, legea amintită stabilește că cei ce dețin mai multe case nu vor putea beneficia de tarife reduse la toate, ci doar la una, la alegere.

Ce spune legea despre ”latifundiari”, românii cu mai multe locuințe

“În cazul clienților casnici, prețul final facturat (…) se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/ reședință ale clienților finali. Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat (…) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință”, se arată în actul normativ.

În practică, românii care dețin mai multe case, trebuie să facă o declarație pe propria răspundere prin care să indice adresa la care vrea să beneficieze de tarife reduse la energie electrică. Hârtia trebuie să fie depusă la furnizor și, din textul ei, să reiasă că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum.

În mod previzibil și cum a confirmat și ANRE, clientul casnic ce are un singur loc de consum beneficiază automat de prețul plafonat la care se încadrează în funcție de consumul lunar. Declarațiile pe propria răspundere pot fi depuse atât în format electronic, cât și fizic, la sediul furnizorului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele