Plafon la prețul gazelor naturale: cum „ne dă în cap” Comisia Europeană și ne spune că e imposibil să facem așa ceva
Nu putem impune un plafon asupra prețului gazelor naturale – tocmai a transmis Comisia Europeană. E posibil ca acest plafon, dacă este instituit, să afecteze aprovizionarea sau chiar contractele pe termen lung, cred specialiștii din cadrul Executivului european.
Facturile noastre la energie sunt din nou în atenția europenilor. Statele membre și Comisia Europeană depun eforturi pentru a identifica soluții universal valabile pentru criza energetică ce a luat amploare anul acesta în regiune, ca efect al declanșării războiului din Ucraina, de către Rusia.
Luni, Executivul European a transmis un semnal tranșant privind reacțiile statelor în fața crizei. Conform instituției, nu putem impune un plafon pe prețul gazelor naturale. De ce? Dacă s-ar întâmpla acest lucru, sunt mari șanse ca efectele negative să le depășească pe cele potențial pozitive și care ne-ar avantaja. E posibil să avem, deci, probleme în aprovizionarea cu gaz natural în regiune, în timp ce riscăm să aducem prejudicii și contractelor pe termen lung.
Acesta a fost mesajul transmis luni de Comisia Europeană reprezentanților statelor membre ale comunității europene.
Amintim că această reacție a Comisiei Europene vine după ce, la finele lunii octombrie, liderii Uniunii Europene, adică șefii de state, dar și cei din fruntea Guvernelor din regiune, au cerut instituției UE să propună „un cadru de referinţă temporar în UE pentru a plafona preţul gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate”.
Tot atunci, când a fost organizat un summit, liderii au mai cerut și un „coridor dinamic temporar de preţ pentru tranzacţiile cu gaze naturale”.
E haos pe piața europeană de energie, deși iarna ne bate la ușă
Problema cea mai mare este că liderii UE au propriile lor pretenții în raport cu măsurile ce trebuie luate, iar ca referință Germania este una dintre țările ce nu își doresc un plafon de preț.
Astfel, în cadrul discuției au apărut numeroase criterii ce trebuie respectate, iar Comisia Europeană a ajuns să ne spună astfel că este efectiv imposibil de instituit o măsură care să țină cont și să respecte fiecare punct ce a ajuns să fie solicitat.
Cel mai probabil, vineri vom avea parte de declarații și poate și de decizii concrete, deoarece atunci urmează să aibă loc o reuniune a ambasadorilor i statelor membre la Bruxelles.
Sperăm ca discuțiile purtate de aceștia să ajungă la un numitor comun și să se identifice un plan de acțiune comunitar și unitar, care să ajute comunitatea europeană să traverseze acest moment dificil, mai ales că iarna ne bate la ușă.