14 apr. 2022 | 12:38

Pierzi banii la bancă și nici nu știi cât de ușor îți dispar. Metode prin care instituțiile financiare pot profita de tine

ACTUALITATE
Pierzi banii la bancă și nici nu știi cât de ușor îți dispar. Metode prin care instituțiile financiare pot profita de tine

Sistemul bancar din întreaga lume poate fi caracterizat cât se poate de realist și succint, ca fiind un rău necesar. Pe de-o parte, băncile ne oferă numeroase beneficii și servicii care ne favorizează relațiile financiare pe care le avem cu terți, însă pe de alta, nu prea ne ajută să prosperăm în mod real.

Discuția aceasta trebuie pornită de la un adevăr pe care nimeni nu-l poate contesta, anume acela că scopul băncilor este acela de a face profit pentru proprietarii, acționarii acesteia. Nu este o casă de ajutor reciproc, nici vreo companie bazata pe filantropie, nu! Este o instituție financiară care, prin specificul serviciilor oferite, trebuie să facă bani pentru a acoperi cheltuielile (chirii, salarii, mentenanță, etc), dar și pentru profit (desigur).

Acestea fiind clar stabilite încă de la început, nu ar trebui să te mire faptul că există câteva tertipuri prin care, de fapt, pierzi bani într-o manieră complet inutilă și neproductivă pentru tine, dacă ai stabilit o relație cu o bancă.

Iată cum pierzi bani, de fapt

Vom prezenta mai jos câteva dintre cele mai frecvente situații prin care clienții băncilor, în general, pierd bani fără să aibă vreun beneficiu concret și fără ca măcar să conștientizeze că acel aparent ajutor sau beneficiu primit pe moment, pe termen lung seamănă mai mult cu o povară financiară decât cu o faptă bună.

În primul rând, poți pierde bani frumoși doar prin simplul fapt că ai deschis un cont curent cu un card atașat. Multe bănci percep încă un comision de administrare și ar fi bine să cauți o instituție care a eliminat această practică. Cele mai multe care au renunțat la această metodă de a-ți lua bani din cont impun anumite condiții, de exemplu să primești salariul în contul respectiv și astfel scapi de plata comisionului. Deși poate părea insignifiant la prima vedere, un cost de 20 de lei pe lună, de exemplu, reprezintă o sumă frumoasă la final de an, cu care ai putea, de exemplu, să mergi la cinema și să iei și masa în oraș.

În al doilea rând, avem situațiile în care ți se oferă posibilitatea de a face descoperiri de cont. Desigur, vei spune, că acest lucru e un beneficiu, nu? Dacă rămâi fără bani, ai acolo unde să apelezi. Poate fi privit și așa, doar că acei bani trebuie returnați și, adesea, cu dobândă. Vei avea posibilitatea, într-un termen clar stabilit, să pui banii înapoi fără să faci alte împrumuturi sau sacrificii? Ai grijă să nu ajungi într-un cerc vicios al datoriilor. Cel mai înțelept ar fi să ai tu niște economii la care să apelezi în cazuri urgente.

În al treilea rând, vorbim despre situațiile în care accesezi un credit, dar și se prezintă și alte tipuri de finanțări, doar pentru a te face să consumi. Poate că ai beneficiat de un credit ipotecar, ei bine, vei fi întrebat dacă nu vrei să-ți faci și rate pentru mobilă. Fiecare dintre noi am fi tentați să acceptăm, nu? Cui nu-i place să aibă bani pentru toate dintr-o dată? Și iată cum ajungem să fim datori ani de zile sau chiar zeci de ani.

Desigur, băncile își prezintă produsele, nu obligă pe nimeni să cumpere și este la latitudinea fiecăruia dacă apelează la serviciile sau produsele instituțiilor acestora, doar că tragem un semnal de alarmă cu privire la gradul de responsabilitate și conștientizare pe care un consumator obișnuit ar trebui să le aibă, înainte de a achiziționa ceva!