08 mart. 2022 | 16:57

Peste 700 de studenți indieni au fost evacuați din Sumî. Armistițiul durează 9 ore

ULTIMA ORĂ
Peste 700 de studenți indieni au fost evacuați din Sumî. Armistițiul durează 9 ore

În jur de 700 de studenţi indieni, blocaţi la Sumî, în Ucraina, au fost evacuaţi la Poltava, anunţă un oficial guvernamental indian de rang înalt, potrivit CNN. Astfel că Ucraina şi Rusia au convenit să deschidă marţi un coridor de evacuare de la Sumî, un oraş situat în apropierea frontierei cu Rusia, atacat şi bombardat intensiv în ultimele zile.

700 de studenți indieni, evacuați din Sumî

O încetare temporară a focului negociată între Rusia și Ucraina pentru a permite civililor să fugă din patru orașe, inclusiv Sumî, a eșuat.

„Suntem atât de triști și disperați”, a spus Santhosh, un student care a părăsit autobuzul pentru a se întoarce la căminul de deasupra buncărului umed și întunecat, unde sute de studenți s-au înghesuit zile întregi cu puțină mâncare și fără electricitate. Unora le este atât de sete încât topesc zăpada ca să bea.

Evacuarea eșuată crește presiunea asupra prim-ministrului indian Narendra Modi pentru a-i aduce acasă pe studenți, pe măsură ce furia crește și invazia Rusiei se intensifică cu atacuri asupra țintelor rezidențiale și civile.
Modi a vorbit luni atât cu președintele rus Vladimir Putin, cât și cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski despre situația studenților, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe indian, conform CNN.

Rusia susține că este dispusă să-și înceteze ofensiva și să deschidă coridoare pentru a permite cetățenilor să părăsească un număr mic de orașe, inclusiv Sumî. Cu toate acestea, Ucraina a respins faptul că ucrainenii ar fi evacuați în Rusia sau aliatul său Belarus și ar cere oamenilor să călătorească prin zonele active de luptă.

Studenții indieni sunt din ce în ce mai disperați să scape de atacurile Rusiei

Liderii ucraineni și occidentali au acuzat, de asemenea, Rusia că a sabotat în mod repetat eforturile de salvare, continuând să vizeze rute sigure pre-aprobate. Duminică, o lovitură rusă a lovit un punct de trecere de evacuare din afara Kievului, ucigând opt persoane, inclusiv doi copii care încercau să fugă.

La Sumî, studenții indieni, la fel ca milioane de ucraineni din orașele din întreaga țară, sunt din ce în ce mai disperați să scape de atacurile Rusiei. „Sunt epuizat mental”, a spus Santhosh. „Trăim doar cu speranță”.

Marți, ministrul indian al Cabinetului Hardeep Singh Puri a declarat că evacuarea tuturor studenților din Sumî la Poltava, un oraș aflat la 160 de mile distanță, este în curs. „În timp ce vorbim, evacuarea are loc”, a declarat Puri reporterilor marți seara, ora locală a Indiei.

Peste 2.000 de studenți internaționali din 27 de țări, inclusiv China și Turcia, rămân blocați la Sumî, potrivit unui tweet al parlamentarului ucrainean Lesia Vasylenko postat marți. Ea a spus că rusul a refuzat un coridor „verde” și le-a spus studenților să „țină bine, armata #Ucrainei va fi acolo în curând”.

Studenții indieni care au vorbit cu CNN din Sumî spun că studiază în Ucraina, deoarece mulți dintre ei nu s-au calificat pentru locurile limitate la școlile de medicină indiene, iar taxele universitare din Ucraina sunt semnificativ mai ieftine decât universitățile private din India.

Potrivit datelor UNESCO, peste 14.000 de indieni sunt în prezent înscriși în universitățile din Ucraina, cel mai mare grup de studenți străini din țară.