20 apr. 2022 | 10:17

Pensiile românilor, în pericol: de ce ar trebui înghețate zeci de ani, autoritățile ”s-au angajat”

ACTUALITATE
Pensiile românilor, în pericol: de ce ar trebui înghețate zeci de ani, autoritățile ”s-au angajat”

În Planul Național de Redresare și Reziliență, autoritățile române s-au angajat la înghețarea pensiilor pe următoarele câteva decenii. Acum, ministrul Muncii și Solidarității Sociale speră ca acea condiție să fie eliminată din PNRR, deși Bruxelles-ul a insistat pe ea.

Din cauza pensiilor speciale care nu par să plece nicăieri, toți pensionarii din România s-ar putea să aibă de suferit. Oficialii Comisiei Europene, prin prevederile Programului Național de Redresare și Reziliență, au impus, iar autoritățile române au fost de acord, înghețarea pensiilor pe zeci de ani. Acest detaliu este scris. Bruxelles-ul nu dorea însă răul pensionarilor români, cât reacționa la faptul că în România există pensii de 40.000 de lei, iar pentru că nu înțelegea exact cum este posibil așa ceva, a solicitat înghețarea pensiilor prin plafonarea procentului de PIB aferent veniturilor pensionarilor.

Oficialii români ”rezolvă problema”

Acum, cu actele semnate și o parte din finanțarea PNRR sosită deja în țară, ministrul Fondurilor Europene – Marcel Boloș și ministrul Muncii și Solidarității Sociale – Marius Budăi speră ca prevedea referitoare la pensionari să dispară din documentația țării noastre din spatele Planului Național de Redresare și Reziliență.

„Salut declaraţia noului ministru al Fondurilor Europene (Marcel Boloş, n.r.), care se alătură demersurilor făcute de mine pentru ajustarea PNRR în sensul eliminării acelui plafon de 9,4% din PIB aplicat pensiilor din România. Apreciez abordarea rezonabilă a domnului ministru Marcel Boloş, care înţelege că veniturile pensionarilor nu pot fi îngheţate zeci de ani, aşa cum scrisese în PNRR fostul ministru de la USR. Am convingerea că, de acum înainte, cele două ministere vor avea o bună colaborare în dialogul cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a înlătura această nedreptate făcută pensionarilor din România”, a precizat Budăi, cu mențiunea că prevederea din PNRR rămâne momentan în vigoare, dar că speră că va demonstra Comisiei Europene că încadrarea pensiilor în procentul de 9,4% va duce la sărăcirea populației.

Mențiunile ministrului Muncii vin la câteva zile după ce Ministrul Fondurilor Europene a atras atenția asupra problemei pensiilor speciale în contextul PNRR. „Este incorect faţă de oameni şi faţă de cei care au lucrat o viaţă întreagă, dacă pui în cumpănă acele pensii care sunt discutabile, aici comisia a solicitat această reaşezare. Nu aş vrea să intru în detalii, să nu pornesc discuţii în spaţiul public’, a spus Boloş, precizând ca ‘a pune toţi pensionarii sub acelaşi plafon de 9,4% din PIB, fără să gândeşti la partea aceasta de justiţie socială, nu cred că este de bun augur, pentru oricare din guvernele din România”.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele