Pe ce se duce salariul românilor: obiceiul care te duce în sapă de lemn, în câteva zile
Cu siguranță în ultima perioadă ți-ai făcut o analiză a bugetului și ai încercat să identifici greșelile de comportament care-ți afectează stabilitatea financiară. Ce ai descoperit?
Ei bine, mulți dintre români își fac astfel de calcule în această perioadă, din cauza creșterii prețurilor ce ne scade puterea de cumpărare și ne pune în dificultate economică, mai ales dacă avem venituri modeste.
Orice scumpire, oricât de mică ar părea, ne poate periclita bugetul lunar. De altfel, orice cheltuială mică, repetitivă, se transformă într-o pagubă mare și inexplicabilă în buget.
Acestea fiind spuse, mulți dintre noi am descoperit în această perioadă că ajungem să cheltuim bani frumoși pe comenzile online, mai exact cele făcute la diferite restaurante. Livrările de mâncare sunt extrem de populare în România, care s-a dezvoltat fulgerător la acest capitol, în ultimii ani.
Dacă și tu procedezi așa, renunță imediat
Aproape că nu e român, mai ales din mediul urban, care să nu comande din când în când ceva la un restaurant, la o pizzerie sau la un fast food. Din comoditate sau de poftă, toți facem astfel de cheltuieli câteodată. Problema este că, repetându-se frecvent, ajungem să plătim sute sau chiar mii de lei pe lună pe astfel de obiceiuri și n-ar fi o problemă, dacă nu am ajunge să ne plângem în același timp de faptul că nu ne ajung banii.
Oricât ar suna de clișeic, adevărul este că mâncarea gătită acasă presupune, fără îndoială, un cost mai redus decât cea comandată din oraș și, mai mult decât atât, cât plătești pe o cină poți cumpăra produse pentru a găti mesele de prânz câteva zile la rând.
Din acest motiv, dacă ai venituri mici, fă tot posibilul și gătește acasă, evită să comanzi mâncare și profită la maximum de internet, de Google, de YouTube, fiindcă acolo vei găsi nenumărate idei și soluții de preparate rapide, gustoase și ieftine, pentru care nu ai nevoie de pricepere sau de pasiune pentru arta culinară. Trebuie doar să ai dorința de a te descurca, de a face economie, de a nu risipi bani și de a-i direcționa către lucruri mai utile și mai practice.