23 oct. 2022 | 08:08

Pe ce se duc banii românilor din salariu, imediat după ce intră pe card: pentru atât am ajuns să muncim

ACTUALITATE
Pe ce se duc banii românilor din salariu, imediat după ce intră pe card: pentru atât am ajuns să muncim

Cu o rată anuală a inflației de aproape 16% în luna septembrie (potrivit datelor Institutului Național de Statistică), traiul de zi cu zi al românilor de rând a ajuns să fie o adevărată provocare, din perspectivă financiară.

Banii și-au pierdut din valoare, iar în casele în care n-au crescut veniturile, oamenii se confruntă cu o agresivă deteriorare a puterii de cumpărare.

Practic, suntem din ce în ce mai săraci, de la o lună la alta, deși muncim la fel de mult sau poate chiar mai mult.

Ei bine, cauza principală pentru care ni s-a înrăutățit situația financiară este reprezentată de creșterea exponențială a cheltuielilor cu locuința. Conform Barometrului financiar trimestrial realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, în medie, cheltuielile cu locuința au o pondere de 35% în bugetul lunar al familiilor. Însă pentru 40% dintre respondenți, cheltuielile cu locuința reprezintă mai mult de 40% din bugetul lunar, iar pentru 13,7% – o pondere de peste 60%.

Iată motivul real pentru care suntem săraci și nu ne ajunge salariul de la o lună la alta

Practic, imediat după ce salariul românilor intră pe card, ajunge în mare parte să fie înglobat de facturi!

De altfel, pe fondul scumpirii dobânzilor la bănci, ratele la credite ocupă și ele un loc fruntaș în clasamentul celor mai costisitoare cheltuieli pe care le fac românii, din bugetul familiei.

„Ratele la credite au o pondere de 27% în bugetul lunar al celor care s-au împrumutat (40,5% din totalul respondenților), iar gradul mediu de îndatorare se menține la un nivel confortabil. Cei care au contractat credite de consum în ultimii ani, au apelat preponderent la împrumuturi cu dobânda fixă și nu au fost afectați de creșterea dobânzilor.

În schimb, la creditele pentru locuințe predomină dobânda variabilă, iar cei care au astfel de împrumuturi (21,9% dintre respondenți) sunt mult mai afectați de creșterea dobânzilor. 52,3% dintre respondenți au declarat că nu au întâmpinat dificultăți la plata ratelor în ultimele 6 luni”, arată Barometrul.