29 iun. 2022 | 09:55

Parlamentul Franței alege o femeie ca președinte, pentru prima oară în istoria țării

ULTIMA ORĂ
Parlamentul Franței alege o femeie ca președinte, pentru prima oară în istoria țării

Yaël Braun-Pivet este prima femeie desemnată președinte a Adunării Naționale a Franței, o cameră în care guvernul nu mai are majoritate. Membră a partidului centrist pro-prezidențial Renaissance (Renaștere), politiciana a fost aleasă în al doilea tur de scrutin cu 242 de voturi. Braun-Pivet a apărat cu fermitate dreptul la avort și a cerut camerei să fie „vigilentă” în ceea ce privește protejarea femeilor.

Schimbare majoră în Parlamentul Franței

Adunarea Națională a Franței a ales-o pe Yael Braun-Pivet pentru funcția de președinte, în prima sa sesiune de când partidul lui Emmanuel Macron și-a pierdut majoritatea în alegerile din această lună, care au predat noua putere taberelor de extremă dreapta și extrema stângă.

Braun-Pivet este membră a alianței centriste a lui Macron, care deține încă cele mai multe locuri în Adunare, dar nu mai sunt suficiente pentru a adopta în mod confortabil legile. Adunarea este cea mai puternică casă a parlamentului din Franța.

O femeie, desemnată președintele Adunării Naționale

Camera divizată se pregătește să abordeze propunerile privind combaterea inflației și consacrarea drepturilor la avort în Constituția Franței, ca răspuns la decizia Curții Supreme a SUA de săptămâna trecută, de a elimina protecția constituțională a femeilor pentru avort. Întreruperea de sarcină în Franța a fost legalizată în 1975 și are un sprijin politic larg.

„Decizia brutală pronunțată, vinerea trecută, de către Curtea Supremă a SUA, care și-a inversat angajamentul și ne-a șocat atât de mult, este un semnal dur să fim vigilenți”, a subliniat Braun-Pivet. „Istoria este făcută cu progrese mari, dar este întotdeauna sub amenințarea de a fi inversată. (…). Convingerea mea, ca femeie, este că trebuie să fim câinele de pază, astfel încât să rămână pe loc pentru totdeauna”, a mai spus ea parlamentarilor.

Cine este Yaël Braun-Pivet

Yaël Braun-Pivet este un fost socialist care s-a alăturat partidului lui Macron în 2016, relativ nou venită în procesul de legiferare. Politiciana a fost aleasă prin vot secret. Femeile rămân în minoritate în Adunare Națională a Franței, dar numirea sa a fost văzută ca un mesaj important pentru schimbarea în politică. Avocata a trăit câțiva ani în Asia și a prezidat Comisia de drept a Adunării în ultimii cinci ani.

Partidele aflate la putere, planuri pentru populație

Coaliția de stânga Nupes este cea mai mare forță de opoziție din Adunare, iar membrii săi au făcut o mare intrare comună, marți, cu o secțiune diversă de parlamentari, inclusiv mulți tineri în funcție pentru prima dată. Nupes speră să conteste planurile lui Macron de a reduce taxele și de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 65 de ani.

La rândul său, partidul de extrema dreaptă a candidatului de trei ori la președinție Marine Le Pen, Mitingul Național, a câștigat un număr record de locuri și se așteaptă să aplice politici anti-imigrație. Toate cele trei partide de top planifică măsuri concurente menite să ajute gospodăriile din clasa muncitoare să facă față inflației ridicate, alimentată de războiul Rusiei din Ucraina.