Parlamentul European, decizie privind aderarea României și Bulgariei la Schengen. Ce se întâmplă în octombrie
Eurodeputatul Rareș Bogdan (PNL), din cadrul grupului european PPE, a dezvăluit că Parlamentul European urmează să dezbată în plen, în data de 5 octombrie, o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Votul va avea loc în al doilea plen al Parlamentului din octombrie, programat între 17 și 20, a mai spus liberalul.
Parlamentul European va dezbate și vota aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen
„Datorită Grupurilor EPP și S&D, respectiv a Delegațiilor EPP (PNL /PMP/ UDMR, adică 14 eurodeputati), și S&D (PSD, 9 eurodeputati), pe 5 octombrie vom dezbate în plenul de la Strasbourg a Parlamentului European o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Urgentarea procedurilor privind aderarea la Schengen a fost pusă pe ordinea de zi a plenului de președinta P.E., Roberta Metsola, în urma deciziei Conferinței Președinților”, a scris europarlamentarul român Rareș Bogdan în mediul online.
Precizări cheie făcute de Rareș Bogdan
Potrivit liberalului Rareș Bogdan, motorul acestei decizii este EPP, cel mai mare grup politic (181 de deputați), și S&D (145 de deputați), dar România are și susținerea celorlalte două grupuri politice pro-europene. Așadar, dezbaterea va avea loc miercuri, 5 octombrie, la prânz, iar votul urmează în al doilea plen din octombrie, programat între 17 și 20.
Nicolae Ciucă a cerut ajutor în Asia
Președintele Klaus Iohannis a subliniat, marți, că fiecare pas realizat în combaterea corupţiei aduce România mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spaţiul Schengen şi la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). De altfel, premierul Nicolae Ciucă a cerut ajutor în Asia pentru România. Șeful Guvernului a avut, miercuri, o întrevedere cu omologul sud-coreean Han Duck-soo, prilej cu care demnitarul de la București a solicitat sprijin pentru aderarea României la OCDE.
11 ani de așteptare
Anterior, liderul formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat, duminică, la Sofia, că Bulgaria şi România trebuie să devină state membre ale spaţiului Schengen şi că ele încă aşteaptă, alături de Croaţia, ca decizia finală să fie luată de Consiliul UE.
„România îndeplinește toate criteriile tehnice de aderare la Spațiul Schengen. Sunt 11 ani în care România a aplicat și a respectat toate prevederile acquis-ului Schengen, controlând și protejând granițele externe ale Uniunii. Cu toate acestea, fără niciun motiv obiectiv, Consiliul continuă să evite luarea unei decizii. Acest lucru este cu atât mai sfidător în actualul context geopolitic și de securitate”, a meționat Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD din Parlamentul European.
În urmă cu o săptămână, europarlamentarul Victor Negrescu a făcut un anunț important. Potrivit politicianului, un număr important de deputați europeni sprijină dezbaterea cu privire la aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen.