18 oct. 2022 | 13:49

Parlamentarii europeni au votat aderarea României la Schengen. 49 de voturi împotrivă și 43 de abțineri

ULTIMA ORĂ
Parlamentarii europeni au votat aderarea României la Schengen. 49 de voturi împotrivă și 43 de abțineri

Parlamentarii europeni vor vota astăzi rezoluția privind aderarea României la Schengen, începând cu anul viitor. Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat că se așteaptă la un vot în favoarea României. De altfel, grupul extremiștilor a fost singura grupare care nu a susținut rezoluția.

Victor Negrescu: „Parlamentul European arată sprijinul pentru România”

Update ora 13.44. Europarlamentarii au votat rezoluția cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri.

Aceasta nu are efecte juridice. Prin rezoluția adoptată marți, eurodeputații afirmă că, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a adopta admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație.

Europarlamentarul PSD a declarat că zeci de eurodeputați din mai multe state membre vor vota rezoluția.

„Vom vota astăzi, la Strasbourg, rezoluţia privind susţinerea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, începând cu anul viitor. Mă bucur că solicitarea mea oficială, susţinută de zeci de eurodeputaţi din mai multe state membre, devine astăzi realitate cu sprijinul grupului social-democrat din Parlamentul European”, a transmis europarlamentarul, pe pagina de Facebook a PSD.

Eurodeputatul a spus că textul rezoluției arată necesitatea luării unei decizii anul acesta, având în vedere că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice de peste 11 ani. Textul cere Consiliului să adopte rapid măsura care permite libera circulație a românilor și bulgarilor.

„Prin acest demers, Parlamentul European arată încă o dată, că sprijinul său pentru România este consistent şi constant.

Împreună cu colegii mei din Partidul Social Democrat şi PES activists România am militat în permanenţă, în ultimii ani, pentru aderarea României la spaţiul Schengen, iar susţinerea oferită de peste 40.000 de români, în cadrul campaniei RomâniiMerităÎnSchengen, indică faptul că acest obiectiv trebuie îndeplinit cât mai repede cu putinţă”, a mai adăugat europarlamentarul PSD.

„Mă aştept la un vot covârşitor în favoarea României peste câteva ore, grupul extremiştilor fiind singura grupare politică care nu a susţinut rezoluţia şi care caută, aşa cum au făcut-o şi în plen, să blocheze aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Ar fi bine ca cei din ţară care se aliază cu astfel de formaţiuni, să explice public de ce vor să-i blocheze pe români”, a conchis Negrescu.