11 iul. 2022 | 13:10

Papa Francisc, mesaj pentru Ucraina în limba rusă: Trebuie să se încheie „războiul nebun”

ULTIMA ORĂ
Papa Francisc, mesaj pentru Ucraina în limba rusă: Trebuie să se încheie „războiul nebun”

Papa Francisc are un mesaj pentru Ucraina în limba rusă. Suveranul Pontif de la Vatican și-a exprimat public sprijinul pentru țara cotropită de ruși, spunând că vrea să-și arate „apropierea” față de poporul ucrainean. Liderul Bisericii Catolice susține că oamenii suferă zilnic de „atacuri brutale”, cerând să se încheie „războiul nebun”. Mesajul său a fost postat pe Twitter în limba lui Vladimir Putin.

Papa Francisc a transmis Ucrainei un mesaj în limba rusă

Deși a condamnat războiul și a cerut pace, Papa Francisc a primit critici dure pentru că nu a pus la zid Rusia în timpul invaziei. Afectat de suferința ucrainenilor, suveranul de la Vatican a transmis un mesaj înduioșător.

„Încă o dată, îmi exprim apropierea față de poporul ucrainean care suferă în fiecare zi de atacuri brutale: #Să ne rugăm Împreună pentru ca Domnul să arate calea pentru a pune capăt acestui război nebun!”, a transmis Suveranul Pontif.

NATO ar putea fi cauza invaziei în Ucraina

La începutul lunii mai, Papa Francisc a spus că „lătratul” NATO la ușa Rusiei ar fi dus la invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin. Liderul catolicilor s-a arătat atunci dispus să se întâlnească cu oficialul de la Kremlin. Într-un interviu pentru ziarul italian Corriere della Sera, șeful Bisericii Catolice a reflectat asupra agresiunii ruse față de vecinul său, precizând că, deși s-ar putea să nu ajungă până la a spune că prezența NATO în țările apropiate a „provocat” Moscova, alianța „poate a facilitat” invazia.

Papa Francisc a condamnat, de asemenea, „brutalitatea” conflictului și a comparat-o cu războiul civil din Rwanda (anii 1990), care a dus la un genocid al minorității tutsi.

Vladimir Putin refuză să se vadă cu Suveranul Pontif

Sfântul Scaun a cerut, de la mijlocul lunii martie, o întâlnire între Papa Francisc și Vladimir Putin la Moscova: „Desigur, avem nevoie ca liderul Kremlinului să aloce timp pentru asta. Încă nu am primit niciun răspuns și încă încercăm, chiar dacă mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire în acest moment”.

De la invadarea Ucrainei, Francisc a criticat, în mod repetat, agresiunea rusă. Totuși, a evitat să-l numească explicit pe Putin, în conformitate cu politica externă a Vaticanului de a menține ușa deschisă pentru un posibil dialog.