15 nov. 2022 | 13:20

Răsturnare de situație după remarcile șocante. Șeful Wagner neagă implicarea în execuția unui dezertor și dă vina pe CIA

ULTIMA ORĂ
Răsturnare de situație după remarcile șocante. Șeful Wagner neagă implicarea în execuția unui dezertor și dă vina pe CIA

Șeful mercenarilor Wagner, magnatul Evgheni Prigojin (Prigozin), șochează din nou. Oligarhul rus a luat apărarea unei înregistrări video brutale care ar arăta lichidarea unui dezertor în Ucraina. „Bucătarul lui Putin” spune despre Evgheni Nujin (55 de ani), care este lovit cu un baros, că un „câine merită o moarte de câine”.

Șeful mercenarilor Wagner șochează

Update 15 noiembrie, ora 13.09. Șeful mercenarilor Wagner neagă implicarea grupării sale în execuția unuia dintre luptătorii săi în Ucraina, după ce a spus că bărbatul merită o „moarte de câine”. Evgheni Prigojin a susținut că Evgheni Nujin, membru al Grupului Wagner, care a fost executat în fața camerei, ar fi putut fi „recrutat de Agenția Centrală de Informații (CIA), pentru a se infiltra printre mercenari”, apoi a fost ucis de serviciile secrete americane.

„Bucătarul lui Putin” infirmă ipoteza potrivit căreia grupul său privat de luptă a jucat vreun rol în execuția bărbatului. În schimb, Prigojin a dat vina pe serviciile secrete americane, fără să ofere dovezi.

„Este practica serviciilor de informații americane, care răpesc oameni, inclusiv cetățeni ruși, din întreaga lume”, a spus liderul Wagner, cerând procurorilor ruși să deschidă o anchetă. „Angajații Wagner se disting prin disciplina lor exemplară și respectarea strictă a standardelor internaționale și a regulilor de comportament social acceptate la nivel global”, a adăugat el.

Știrea inițială: Evgheni Nujin, care fusese condamnat pentru crimă, a anunțat că a schimbat tabăra în toamnă. În primă fază, dezertorul rus a fost ținut prizonier de război de Ucraina, apoi trimis în Rusia, în cadrul unui schimb de prizonieri.

Capturat de ucraineni, el a oferit detalii cheie despre capitularea sa. Potrivit lui, a fost recrutat personal de liderul grupării Wagner, dar a intrat în conflictul din Ucraina cu intenția de a se preda.

Un dezertor rus a fost ucis cu barosul

În videoclip, acesta spune că a fost lovit la cap în timp ce se plimba în capitala Kiev, apoi s-a trezit într-o pivniță. Cu toate acestea, rusul a fost ținut ca prizonier de război de Ucraina și nu este clar cum era liber să se plimbe prin capitală.

După ce a fost atacat la Kiev (11 noiembrie), și-a pierdut cunoștința și s-a trezit în pivnița în care se făcea filmul. Ulterior, un bărbat neidentificat pare să-l atace pe Nujin cu un baros. El cade la pământ și este în continuare bătut până la moarte, relatează BBC.

Imaginile cu uciderea lui brutală au fost postate recent pe canalul de Telegram afiliat grupării Wagner, Gray Zone. Evgheni Prigojin a susținut, cu referire la înregistrarea video, că „Nujin și-a trădat poporul și tovarășii”. Prietenul lui Putin a descris sarcastic filmul drept „o lucrare regizorală excelentă care poate fi vizionată dintr-o singură ședință”. „Cred că acest film se numește „Câinele merită o moarte de câine””, a adăugat oligarhul rus.

Între timp, Kremlinul a încercat să se distanțeze de videoclipul șocant, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov spunând că „nu a fost treaba noastră”.

Cine este Evgheni Prigojin

Un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, el a fondat grupul de mercenari Wagner în 2014, dar a recunoscut public acest lucru abia în septembrie 2022. Gruparea a apărut în estul Ucrainei (2014), la începutul conflictului dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși din Donbas. De atunci, a fost implicată în lupte din Siria și mai multe țări africane.

De la începutul invaziei lui Putin (24 februarie), câțiva dintre membrii Wagner au fost acuzați de Kiev pentru crime de război. În toamnă, Prigojin a fost filmat în timp ce recruta deținuți într-o închisoare rusă.

Panică și revoltă printre elita rusă

În ultimele săptămâni, activitatea publică a lui Evgheni Prigojin a speriat teribil elita rusă. Oligarhii care au rămas în țară după invadarea Ucrainei, dar nu au susținut public acțiunile militare ale lui Putin, se tem de repetarea arestărilor și epurărilor din timpul lui Stalin.

„Acum, că oficialii de la Kremlin numesc invazia Ucrainei un „război popular”, unii oameni din interior chiar spun că se tem de epurări și arestări arbitrare, așa cum au făcut-o în timpul domniei dictatorului sovietic Iosif Visarionovici Stalin”, se arată într-un articol Bloomberg.

În plus, bogații de la Moscova sunt înspăimântați și de faptul că șeful Wagner i-a numit „trădători” pe milionarii care au părăsit Rusia, comparându-i cu dezertorul Evgheni Nujin, care a decis să treacă de partea Ucrainei.