08 nov. 2022 | 11:55

„Pact pentru Sinucidere Colectivă”. Planeta poate deveni un iad: avertismentul ONU

ACTUALITATE
„Pact pentru Sinucidere Colectivă”. Planeta poate deveni un iad: avertismentul ONU

Clima pare să fie din ce în ce mai neprietenoasă cu noi, pământenii, iar asta pentru că, la rândul nostru, se pare că ne-am cam bătut joc.

Dacă vrei, suntem martorii unei retalieri justificate. Ani de batjocură și neglijență se întorc acum împotriva noastră.

De fiecare dată când arunci gunoaie pe stradă, în ape sau „îi dai să pută toba”, contribui la un viitor dezastruos.

„Ne îndreptăm spre o climă de iad. Omenirea are de ales: cooperează sau piere”

Un avertisment vine să ne lovească drept în creștet. Se pare că, dacă nu vom avea mai multă grijă de Terra, casa noastră, avem toate șansele ca, pe viitor, să avem parte de o climă de iad. Conform secretarului general al ONU, Antonio Guterres, „omenirea are de ales: cooperează sau piere”.

Dacă declarația lui Guterres ți se pare alarmistă, imediat ce termini de citit acest articol ești invitat să privești un pic afară, pe fereastră. Suntem în luna noiembrie și, în unele zone din țara noastră, avem, în mijlocul zilei, 20 de grade. Repetăm: în noiembrie.

Oricât de plăcută ar putea fi această situație: plimbări, picnicuri, poate și grătare, închipuie-ți că până la vară, temperatura ar putea crește exponențial.

În cazul în care nu știai, temperaturile anormale pornesc și alte fenomene cum ar fi inundațiile și incendiile de pădure, ambele fiind perfect capabile de a rade localități întregi de pe hartă, luând, de asemenea, și vieți omenești.

„Cele mai mari economii, Statele Unite şi China, au o răspundere deosebită de a se alătura eforturilor pentru a transforma acest pact în realitate”, a mai spus Antonio Guterres,

„Ori un Pact pentru Solidaritate Climatică, ori un Pact pentru Sinucidere Colectivă”, a fost concluzia celui mai înalt reprezentant al ONU.

În mod evident, principala responsabilitate este a statelor, însă nu ar strica ca nici tu, la nivel micro, să te gândești de două ori înainte de a nesocoti anumite reguli care, până una-alta, sunt de bun simț și nu te costă absolut nimic.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele