Oricât de „miloagă” ar fi privirea lui, rezistă și nu-i da animalului tău de companie aceste mâncăruri: la ce riscuri îl supui
În timpul sărbătorilor, devine tipic pentru oameni să se răsfețe cu mâncăruri speciale. În mod firesc, dacă ai un animal de companie în casă, cât timp mănânci, vei fi urmărit mai abitir ca o cameră de supraveghere de ochii pofticioși ai acestuia.
Totuși, medicii veterinari recomandă să nu îi dai animalului tău de companie din mâncarea ta, oricât de greu ți-ar fi să te uiți în ochii lor milogi și să-l refuzi.
Mâncăruri pe care nu ar trebui să le dai niciodată animalelor de companie
Dacă mănânci cărnuri grase, ai face bine să nu le dai câinilor, pentru că ele pot provoca probleme digestive majore.
Alimentele crescute cu drojdie, cum ar fi chiflele și pâinea, sunt, de asemenea, produse de bază pentru cina de sărbători pe care oamenii ar trebui să le țină departe de animalele lor de companie.
Drojdia poate fermenta în stomacul unui animal de companie și poate produce niveluri toxice de etanol. Toxicitatea etanolului poate duce la acidoză metabolică, care poate provoca scăderea bruscă a glicemiei, probleme respiratorii, convulsii și chiar stop cardiac.
Acidoza metabolică nu se manifestă vizibil și nu este observată la timp, deoarece are puține simptome.
Alsolut niciodată nu da ciocolată cățelului tău și ai face bine să-ți instruiești de-așa natură și copiii.
Animalele de companie care ingeră ciocolată pot dezvolta „intoxicație cu ciocolată”, o afecțiune în care metilxantinele se acumulează în organism și îi îmbolnăvesc. Semnele intoxicației cu ciocolată la animalele de companie includ ritm cardiac crescut, vărsături, diaree sau convulsii.
Intoxicația cu ciocolată este gravă. Dacă animalul tău de companie a mâncat așa ceva, du-l de urgență la veterinar pentru spălături stomacale.
Ciocolata are, de asemenea, multă grăsime, așa că nici pancreasul pisicii sau câinelui nu va fi prea fericit.
În plus, dacă este consumat, acidul din struguri sau stafide poate provoca boală acută de rinichi. Semnele comune ale bolii acute de rinichi la câini sunt vărsăturile, diareea intermitentă și consumul crescut de apă.
Xilitolul este un îndulcitor artificial folosit adesea în produsele fără zahăr. Deși este sigur pentru oameni, pentru pisici și câini este otravă curată. Ingerarea chiar și a celei mai mici cantități de xilitol poate determina ficatul unui animal de companie să elibereze rapid insulină, provocând hipoglicemie.
Așadar, orice ai face, încearcă să reziști tentanției. Dacă vrei ca, de sărbători, să-ți alinți câinele sau pisica cu ceva bun, cumpără-i un „treat” de la petshop.