Olanda, criticată foarte dur pentru că blochează aderarea României la Schengen: „Să-i fie rușine”. De ce refuză, de fapt
Fostul ambasador al SUA în România (2019-2021), Adrian Zuckerman, atacă dur Olanda și spune că ar trebui „să-i fie rușine” că blochează aderarea României la Spațiul Schengen. Potrivit diplomatului american, țara noastră „are un potențial enorm”, care încă nu este exploatat la adevărata lui valoare.
Adrian Zuckerman a răbufnit la adresa Olandei
Adrian Zuckerman, primul ambasador al SUA la București născut în România, a criticat în termeni foarte duri refuzul Olandei de a ne sprijini intrarea în Spațiul Schengen.
„Sunt țări (ca Olanda) care acum blochează intrarea României în Schengen. Asta e o mare rușine. Fac asta ca să blocheze cel mai mare aliat din Europa de Est împotriva rușilor. Intrarea în Schengen ar ajuta România foarte mult economic. Pentru Olanda asta este o rușine. Olandezii ar trebui să fie rușinați în fiecare zi în care spun nu intrării României în Spațiul Schengen. Fac asta ca să extragă un avantaj economic, să-și protejeze porturile. Nu este corect lucrul acesta”, a declarat fostul ambasador SUA pentru Newsweek.
De ce refuză să accepte România în Spațiul Schengen
Zuckerman susține că România „are un potențial enorm”, care încă nu este exploatat la adevărata lui valoare. Fostul ambasador al SUA este de părere că, „economic, țara noastră nu este unde ar trebui să fie”, dar nu este doar vina Bucureștiului, ci și a Olandei, deoarece intrarea în Spațiul Schengen „ar contribui foarte mult la dezvoltarea economică”.
„România are un potențial enorm, și spun asta de ani de zile, cel mai mare din Europa, nu din Europa de Est, din Europa. Este o mică Americă. Are o bogăție de minerale. De gaz, de petrol, de toate. De ce sunt minele închise, de ce nu este extras gazul din Marea Neagră. Trebuie făcute lucrurile acestea”, a subliniat diplomatul american.
Votul decisiv se va da luna viitoare
Consiliul Uniunii Europene, condus în a doua jumătate a anului 2022 de Cehia, a stabilit calendarul referitor la decizia de aderare la Schengen pentru trei state comunitare: România, Bulgaria şi Croaţia. Astfel, vor fi două reuniuni europene în luna noiembrie, iar votul decisiv va avea loc vineri, 9 decembrie, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
„Am primit de la preşedinţia Cehiei a Consiliului UE felicitări pentru reuşita vizitelor de verificare privind condiţiile Schengen din ţara noastră, precum şi calendarul pentru decizia de aderare a României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul unic european”, a transmis europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR).